Hlavní obsah

Expedice Vesmír zná pětici mladých kosmonautů

Novinky, Alena Lochmannová

Pět mladých kosmonautů se v rámci Expedice Vesmír zúčastní simulovaného letu ke kometě. Ten pořádají společně časopis Vesmír a Techmania Science Center v Plzni a záštitu nad ním převzal ministr školství Marcel Chládek.

Foto: Alena Oudová

Pětice těchto mladých kosmonautů absolvuje simulovaný let ke kometě.

Článek

Pětice kosmonautů byla vybrána odbornou porotou na základě individuálních výsledků v rámci absolvovaných úkolů, které děti plnily v průběhu pátku 31. října.

Semifinálové klání začalo úderem deváté hodiny ranní. Děti musely v rámci celkem šesti připravených úkolů prokázat nejen logické myšlení, ale také svoji obratnost a znalosti, absolvovaly také pohovor s porotou složenou z jaderné fyzičky Dany Drábové, astrofyzika Jiřího Grygara a psychologa Radvana Bahbouha. Již před semifinálovým kláním měly děti za úkol v rámci své přihlášky navrhnout jednoduchý experiment, který by rády realizovaly ve stavu beztíže.

„Hodnotili jsme, jak jsou jejich experimenty proveditelné, jasně formulované, jak jsou zajímavé a originální,” prozradil porotce Radvan Bahbouh. „Dnes nám šlo o to, abychom prostřednictvím osobní debaty zjistili, jaká je motivace dětí, schopnost komunikovat v týmu i schopnost reflexe, ať už vlastní, tak osobnosti druhých i celého týmu. Ptali jsme se, co by udělali jinak, co bylo náročné, co pro ně bylo stresující a jaká jsou jejich očekávání,” doplnil Bahbouh.

V půl sedmé večer došlo na samotné vyhlašování výsledků. Jedenáct kadetů bylo nominováno ze strany poroty a finálovou pětici kosmonautů si zvolili sami mladí soutěžící. Finálovou pětici kosmonautů tvoří David Pluhař (Gymnázium Nový Bydžov), Eliška Rohlíková (Církevní gymnázium Plzeň), Maxim Simon (Gymnázium Voděhradská, Praha), Karolína Večerková (Gymnázium Přírodní škola, Praha) a Jakub Zdražil (Gymnázium Kroměříž).

V sobotu děti čeká týmový program a příprava na plnění úkolů na kometě. Michael Londesborough s nimi bude hovořit o chemii, dozvědí se mnoho užitečného o kometě a v 16:30 h se setkají se skutečným kosmonautem, Oldřichem Pelčákem. Ten byl náhradníkem prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka. Večer v 19 hodin se malí kosmonauti setkají se svými předchůdci z roku 2004, kteří jim předají své skafandry.

V neděli ráno proběhne poslední předletová příprava. Start rakety je naplánován na 11:00 hodin. K přistání by mělo dojít zhruba o dvanáct hodin později. Zpátky na Zemi se dětská posádka vrátí v pondělí ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám