Hlavní obsah

Exministr Herman doveze do Sladovny Hanin kufřík

Novinky, Petr Hejna

Ve čtvrtek 11. dubna proběhne v písecké Sladovně setkání s Danielem Hermanem, bývalým ministrem kultury. Akci zahájí promítání kanadsko-českého filmu.

Foto: archiv
Článek

Rodáka z Českých Budějovic Daniela Hermana není asi třeba představovat, působil jako sekretář významného jihočeského církevního funkcionáře Miloslava Vlka, ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů, později se prosadil v politice, kde si nadělal i spoustu nepřátel.

Je rodem spřízněn s nedávnou zesnulým Jiřím Bradym a jeho sestrou Hanou – Hermanova matka byla jejich sestřenicí.

Hana zahynula v Osvětimi jako dítě ve věku třinácti let. V roce 2000 byl do Tokia jako jedna z památek muzea holocaustu z Osvětimi dopraven kufřík Hany Bradyové, na kterém bylo uvedeno její jméno a datum narození. Následně byl doplněn o pět obrázků, namalovaných Hanou ještě v Terezíně.

Kufřík předtím putoval léta po světě jako připomínka válečné genocidy - došlo zde k prakticky utajené záměně za repliku, lehlou popelem při požáru na výstavě v Birminghamu roku 1984, na nesrovnalost s fotografiemi originálu přišla Lara, dcera Jiřího. Více o pátrání ředitelky muzea v Tokiu vypráví právě zmíněný film.

Od 18:30 pak proběhne beseda s Danielem Hermanem, dozajista dojde na jeho politickou činnost i známý případ „Medaile pro Bradyho“. Setkání organizuje Česká křesťanská akademie Písek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám