Hlavní obsah

Exkurze do unikátního solného světa ve Wieliczce

Novinky, Beáta Kapošváry

Pár kilometrů od města Krakow v sousedním Polsku leží světoznámý solný důl Wieliczka, který díky své unikátnosti figuruje již od roku 1978 na prestižním seznamu UNESCO. Každoročně sem míří statisíce návštěvníků ze všech koutů světa. Vydali se tam i studenti Přírodovědecké fakulty Ostravském univerzity.

Foto: Beáta Sklářová

Kaple svaté Kingy.

Článek

Sůl se začala ve Wieliczce těžit od poloviny 13. století a těžila se nepřetržitě až do roku 1996. Postupnou těžbou soli vznikaly nejen šachty a stezky, ale celé komory a sály. Celkem se vykutalo na 300 kilometrů chodeb a asi 3000 komor v celkovém objemu kolem sedmi a půl milionu kubíků. Teplota vzduchu v podzemí je celoročně okolo 13 °C až 16 °C. Vynikající je také mikroklima s vysokým obsahem jódu.

Solný důl je veřejnosti přístupný pouze s průvodcem - skupina ostravských studentů měla vyloženě štěstí, že jí byla přidělena česká průvodkyně, která kromě skvělého výkladu sršela i vtipem, takže exkurze byla nejen poučná, ale i zábavná.

Prohlídka začíná sestupem po 380 dřevěných schodech, jimiž se dostanete na první poschodí 64 metrů pod povrch země. A pak se vám otevře celá ta bílo šedá nádhera postupně ve třech patrech, zpřístupněných pro turisty až do hloubky 135 metrů. Důl má celkem 9 podzemních pater, jež sahají až do hloubky 327 metrů.

Návštěvníci spatří krásné reliéfy, sochy svatých i patronů, sochy králů, princezny nebo bojovníků či trpaslíků – to vše samozřejmě ze soli. Kaple pod zemí jsou nádherně vyzdobené a lustry, opět vytesané ze soli, vypadají jako křišťálové. Jsou tu podzemní jezera i výstava strojů a zařízení, které se při těžbě používaly, včetně seskupení lidí i zvířat, pojednávající o tom, jak to v dolech vypadalo při těžbě. A kdo nevěří, že je všude kolem samá sůl, může ochutnat sám, jak moc slané tam všechno je (i průvodkyně nás v určitých částech chodeb vyzývala k tomu, abychom si „lízli“ stěny).

Prohlídka, která probíhá od nejvyššího patra k tomu nejnižšímu přístupnému patru, končí rychlou jízdou výtahem nahoru. Celé solné království Wieliczka byl úžasný zážitek.

Tato akce byla realizována v rámci projektu OPVK „Svět vědy - záhadný i zábavný“ (registrační číslo projektu CZ.1.07/2.3.00/35.0053), který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám