Hlavní obsah

Evropský festival ptactva pořádají ornitologové v Tovačově

Novinky, Jiří Šafránek

První říjnový víkend je již od roku 1994 každoročně ve znamení akce s názvem Festival ptactva. Jeho pořadatelem je celosvětové sdružení na ochranu ptactva BirdLife International, které v ČR zastupuje Česká společnost ornitologická (ČSO).

Foto: Jiří Šafránek

Zájemci o pozorování ptáků se opět sejdou v Tovačově.

Článek

Na střední Moravě pořádá při této příležitosti několik exkurzí pro veřejnost Moravský ornitologický spolek, který je středomoravskou pobočkou ČSO, (jejich seznam naleznete na: http://www.mos-cso.cz/cz/exkurze).

Jako každý rok, i letos bude jedna z festivalových exkurzí směřovat do Tovačova. Proběhne v sobotu 6. října. Sraz účastníků je u sádek v Tovačově v 7.45 hodin. Exkurze se zastaví nejprve na Křenovském rybníce a potom bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Předpokládá se, že zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Exkurzi povede zkušený ornitolog Adolf Goebel.

Podzim je obdobím tahu ptáků. Z tohoto důvodu je možné u nás zastihnout i druhy, které u nás běžně nežijí. Vzhledem k tomu, že již začalo postupné vypouštění rybníků pro tradiční předvánoční výlov, dá se očekávat, že se na mělčinách zastaví větší počty ptáků. Ornitologové předpokládají, že budou k vidění větší počty volavek popelavých a volavek bílých. Vznikající bahna jistě přilákají i ptáky ze skupiny bahňáků, jako jsou např. čejky, kulíci, vodouši a jespáci. Objevit by se měly i protahující druhy kachen a mohl by se ukázat orel mořský.

Letošní festival je významný také tím, že jeho výsledky (počty účastníků i seznamy a počty pozorovaných ptáků) budou poprvé v historii festivalu shromažďovány a zpracovávány českými ornitology. V Evropě se ho účastní pravidelně kolem 50 000 lidí. Generálním sponzorem celého festivalu v České republice je přerovský výrobce optiky Meopta.

Reklama

Výběr článků

Načítám