Hlavní obsah

Evropská noc pro netopýry na Dobrošově

Novinky, Martin Fletcher

Evropská noc pro netopýry je osvětová akce zaměřená na ochranu netopýrů. Jedná se o akci s dvacetiletou tradicí, která zaujala mnoho odborníků z celého světa. V roce 2012 se řady organizátorů rozšířily i do tak exotických lokalit jako je Egypt, Libanon, Korea, či země v Jižní Americe.

Foto: Martin Fletcher
Článek

V České republice se akce koná ve zhruba 40 lokalitách. V Královéhradeckém kraji se akce uskuteční v Pevnosti Dobrošov  na Náchodsku, a to v sobotu 27. srpna od 18:00 do 22:00 hod.

Lidé mají možnost se seznámit se životem netopýrů, s možnostmi jejich ochrany i vědeckým výzkumem, dozví se, jak mohou sami pomoci. Vzhledem ke skutečnosti, že netopýři žijí s námi doslova pod jednou střechou, je dobré vědět o jejich skrytém způsobu života co nejvíc. Pokud budou lidé dobře informováni o životě a chování těchto nočních zvířat, může se společné se soužití zlepšit.

Na návštěvníky akce čekají přednášky o životě netopýrů a jejich ochraně, promítání filmů, ukázky odchytu netopýrů do sítí, sledování netopýrů pomocí ultrazvukového detektoru, ukázky ochočených hendikepovaných netopýrů, ale i soutěže a hry pro děti.

V České republice je letošní netopýří noc věnována tématu ochrany netopýrů osídlujících úkryty na půdách budov, a to zejména v památkově chráněných objektech, jako jsou hrady, zámky či kostely.

Během netopýřích nocí budete mít příležitost řadu z těchto lokalit navštívit a poznat je tentokrát trochu jinak. Připraveny jsou i prohlídky jeskyní či noční vycházky do přírody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám