Hlavní obsah

Eva Jeníčková přenesla do Česka z Broadwaye hru o závislosti, víře a odpuštění

Novinky, Lenka Žáčková

Herečka Eva Jeníčková se zapsala do povědomí diváků především jako Vendulka utěšitelka z Básníků či Marika ze Sněženek a machrů. Ne každý však ví, že jí učarovalo divadlo.

Foto: Archiv High – Lety peklem

Děkovačka po premiéře; zleva: Alexandr Borodin, Eva Jeníčková, Biktor Tauš, Martin Pechlát

Článek

Převážně žije ve Spojených státech, kde na Broadwayi narazila na hru amerického dramatika Matthewa Lombarda High, která ji mimořádně zaujala a rozhodla se ji přenést k českým divákům. Cesta byla korunována úspěšnou evropskou premiérou ve středu 25. března v pražském divadle La Fabrika.

„Ta hra mě dostala svým motivem schopnosti změnit se, vírou ve spoustě rovin, svou konfliktností a taky tím, jak je komorní - je to hra pro tři hráče,“ vysvětlila Jeníčková, spolu s kterou během téměř dvou hodin „neslezou z jeviště“ také Martin Pechlát a nadějný Alexandr Borodin.

„Je to moje první velká role na jevišti a jsem ze spolupráce nadšený,“ pochvaloval si chvíli po premiéře devatenáctiletý herec.

Režie se ujal manžel Jeničkové Viktor Tauš. „Divadlo režíruju poprvé, ale o to víc mě to baví, protože nejsem svázaný předchozí zkušeností,“ tvrdí režisér filmových Klaunů nebo Sněženek a machrů po 25 letech.

Divadelní hra se odehrává v léčebně závislostí, kde má sestra Jamie pod dohledem Otce Michaela na starosti mladého Codyho. Těžší případ ještě neměla…

„Ten text se mě dotkl svojí pravdivostí, tématy jako je závislost, vina, odpuštění. Znám ten svět, stejně jako autor, který vycházel ze svých zkušeností, a snad se mi podařilo hru uchopit správně. To se ostatně dozvím 24. dubna, kdy se Matthew přiletí na naše zpracování podívat,“ dodal Tauš.

Na nejbližší reprízy hry High – Lety peklem můžete zajít 9. nebo 24. dubna do pražské La Fabriky. 

Reklama

Výběr článků

Načítám