Hlavní obsah

Ensemble Opera Diversa uvede Recitál Richarda Nováka

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 25. února v 19.00 hodin v sále Konventu Milosrdných bratří v Brně vystoupí významný a nestárnoucí pěvec, legenda nejen brněnské opery Richard Novák. V jeho přednesu zazní písňový cyklus Johannesa Brahmse: Die schöne Magelone, op. 33.

Foto: Ensemble Opera Diversa

Richard Novák

Článek

Nejdůležitější zpracování pozdně středověkého příběhu o lásce krásné Magelony a rytíře Petra zpracoval na sklonku 18. století Ludwig Tieck. Přibližně o šedesát let později zhudebnil Johannes Brahms patnáct romancí z tohoto eposu.

Na přání mistra Richarda Nováka zazní v rámci komorního koncertu Ensemble Opera Diversa tento fascinující písňový cyklus ve spolupráci s mladým klavírním virtuozem Kostiantynem Tyshko. Úryvky z eposu v českém překladu zazní v podání Vladimíra Krátkého, člena činohry Národního divadla v Brně.

Ensemble Opera Diversa je nezávislý soubor profesionálních hudebníků a zpěváků, kteří se soustředí na objevné hudební a divadelní programy. Vedle klasické tvorby je jádrem činnosti původní komorní hudba a opery z dílny Ondřeje Kyase a Pavla Drábka.

Od počátků (1999) se ze souboru vyvinula hudební společnost, která uskutečňuje kolem dvaceti vystoupení a představení ročně. Na svém kontě má sedm celovečerních oper, dvě desítky autorských minioper, desítku původních orchestrálních skladeb a velké množství klasického repertoáru.

Komorní orchestr vznikl v roce 2005, od počátku jej vede koncertní mistr Jan Bělohlávek. Ensemble Opera Diversa uvádí ve vlastní produkci obvykle tři až pět tematických koncertních projektů. Jednotlivé programy propojují tvorbu 20. století se skladbami soudobými, především díly kmenového autora Ensemble Opera Diversa Ondřeje Kyase a spřízněných autorů.

Ve smyslu hledání a formulace vlastní poetiky soubor usiluje o vytváření posluchačsky objevných programů – nepřináší banální nebo notoricky známé kusy, vyhýbá se ale i úzkému vřazení do proudu soudobé vážné hudby. Svou dramaturgií i interpretačním nasazením usiluje o dialog s otevřeným posluchačem.

Tentokrát se můžeme těšit na vystoupení významného českého pěvce Richarda Nováka (1931), který po dlouhá desetiletí oslňuje zvučným a podmanivým basem generace milovníků opery a návštěvníků koncertních síní. Mezinárodně uznávaný pěvec a nositel Thálie za celoživotní operní mistrovství, je také skladatelem a varhaníkem. Svým životem a uměním je těsně spjat s Brnem. Za klavír usedne Konstiantyn Tyshko, úryvky z eposu přednese Vladimír Krátký, dlouholetá, výrazná osobnost činohry ND Brno, také uznávaný pedagog JAMU.

Vstupenky 30 minut před představením na místě. Rezervace možná přes e-mail: ensemble@operadiversa.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám