Hlavní obsah

Ensemble Opera diversa – Unikátní pokus o vzkříšení pozapomenutého repertoáru

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 13. října v kostele sv. Jakuba v Brně bude uveden vícesborový koncert, který uvede časem zavátá renesanční moteta pro 6 až 24 hlasů. Pořádající Ensemble Opera Diversa hovoří o „vzkříšení pozapomenutého repertoáru“. Koncertu bude v sobotu 12. října předcházet dílna v chrámovém prostoru s přípravou děl.

Článek

Koncert představí renesanční moteta – díla Handla Galluse a jeho současníků. Třebaže Jacob Handl Gallus ubezpečuje v předmluvě své sbírky kantory, že není tak obtížné provést jeho skladby pro více hlasů (protože lze přece využít různých nástrojů a především těch, které jsou schopné vícehlasé hry), k pokusu rozeznít takto chrám sv. Jakuba v Brně je nezbytné, aby své síly spojilo více souborů.

Na provedení se podílejí soubory Societas Incognitorum, Octopus Vocalis, Castello in Aria, Illegal consort, Svatomichalská gregoriánská schola a Ensemble Versus pod vedením Eduarda Tomaštíka.

Jednotlivé sbory a soubory také přispějí ukázkami z vlastního repertoáru. Vedle sebe tak zazní jednohlasý chorální zpěv, instrumentální kusy přelomu renesance a baroka i tehdy velmi oblíbená vícesborovost, v daném nastudování propojující hlasy i nástroje: přibližně 35 zpěváků, varhanní positiv, cembalo, cinky, trombón a soubor viol da gamba.

Vícesborovými skladbami, která na koncertu zazní a připravovány budou v předchozí dílně, jsou:

Jacob Handl Gallus: Cantate Domino à 24

Leonhard Lechner: Laudate Dominum à 15

Jacob Handl Gallus: Sapientiam omnium à 12

Orlando di Lasso: Magnificat II toni à 6 alternatim

Jacob Handl Gallus: Laudate Dominum in sanctis ejus à 24

Vstupenky na koncert 13. 10. 2019 (v 17 hod). k dostání před začátkem v místě konání akce, rezervace možné přes e-mail ensemble@operadiversa.cz. Další informace na: www.operadiversa.cz, www.ensembleversus.cz a na události na facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám