Hlavní obsah

Ensemble Opera Diversa přichází s další ze zajímavých nabídek svých komorních projektů

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

14. května v 19.00 v Sále Konventu Milosrdných bratří v Brně se v průřezovém česko-slovenském programu představí Ivana Rusko a Ján Rusko s klavírním doprovodem Mateje Arendárika.

Článek

Ensemble Opera Diversa je nezávislý soubor profesionálních hudebníků a zpěváků, kteří se soustředí na objevné hudební a divadelní programy. Vedle klasické tvorby je jádrem činnosti původní komorní hudba a opery z dílny Ondřeje Kyase a Pavla Drábka.

Od počátků (1999) se ze souboru vyvinula hudební společnost, která uskutečňuje kolem dvaceti vystoupení a představení ročně. Na svém kontě má sedm celovečerních oper, dvě desítky autorských minioper, desítku původních orchestrálních skladeb a velké množství klasického repertoáru.

Sopranistka Ivana Rusko byla jednou z prvních primadon v historii souboru. V roce 2014 vystoupila jako již renomovaná evropská operní pěvkyně ve společném recitálu s barytonistou Alešem Janigou. Jednalo se o jeden z prvních komorních diversních projektů i návrat k diversním kořenům. Po pěti letech se představí v recitálu spolu se svým manželem, tenoristou Jánem Rusko a slovenským klavíristou Matejem Arendárikem v průřezovém česko-slovenském programu od Nováka po Špiláka.

Ivana Rusko (rozená Krejčiříková) spolupracovala s řadou souborů specializovaných na starou hudbu. Od roku 2010 se stala členkou Mezinárodního operního studia v Curychu, což jí (2012) přineslo angažmá ve zdejším prestižním Opernhaus Zürich. Záhy hostovala v dalších velkých evropských operních domech. Bohatá je i její koncertní činnost.

Ján Rusko od roku 2008 do 2011 působil v angažmá ve Státním divadle v Košicích a ve Státní opeře v Banské Bystrici. V létech 2011 až 2013 vystupoval jako člen Mezinárodního operního studia v Curychu, zde vystoupil v řadě rolí, v sezóně 2013/14 debutoval v Divadle Biel v roli Alfréda v operetě Netopýr.

Matej Arendárik sólisticky debutoval se Slovenskou filharmonií v roce 1998. Vystoupil v předních koncertních sálech doma i v zahraničí a na významných festivalech. Jako komorní hráč spolupracoval s Talichovým kvartetem a Suchoňovým kvintetem. Účinkuje na samostatných koncertních vystoupeních i jako komorní hráč. Působí i jako korepetitor.

V programu recitálu zazní Slovenské zbojnicke piesne Ladislava Faixe, Sedm písní v lidovém tónu pro soprán a klavír Pavla Haase, Erotikon Vítězslava Nováka a Básník a žena Petera Špiláka.

Vstupenky 30 minut před začátkem v místě konání akce, rezervace možné přes e-mail ensemble@operadiversa.cz. Zde také podrobné informace o koncertu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám