Hlavní obsah

Ensemble Castelkorn přivezl z Paříže hudbu z Kroměříže

Novinky, Zuzana Rožková

Na závěr svého miniturné po Česku se soubor Ensemble Castelkorn představil koncertem Housle v Kroměříži v neděli 19. srpna od 19.00 hodin v Barokním refektáři Dominikánského kláštera u sv. Jiljí pražskému publiku.

Foto: Leona Bohuslavová

Ensemble Castelkorn v Barokním refektáři u sv.Jiljí

Článek

Houslista Josef Žák po absolvování konzervatoře a Hudební fakulty AMU v Praze studoval na Hochschule fűr Musik v Drážďanech. Potom se vydal za gregoriánským chorálem do Paříže a pokračoval zde i ve studiu barokních houslí, které v roce 2015 zakončil magisterským titulem. V Paříži momentálně žije i pracuje a před dvěma lety tady poskládal ze čtveřice mladých hudebníků soubor Ensemble Castelkorn. 

Josef Žák je skvostný muzikant, milý a přátelský člověk, navíc historicky první stipendista Nadačního fondu na podporu vážné hudby z roku 2008. Pro nadační fond bylo radostí i poctou, že mohl organizací zaštítit poslední ze série koncertů souboru Ensemble Castelkorn, který Josef z Paříže do Česka přivezl na srpnové miniturné.

Soubor posluchačům představil hudbu z kroměřížského hudebního archivu, který se řadí k významným středoevropským hudebním archivům, především díky unikátní sbírce barokních skvostů, shromážděných hudbymilovným olomouckým biskupem Castelkornem. Skladby jsou dokonalou ukázkou technicky náročné houslové hry, propojené s interpretační volností a lehkostí barokní instrumentace.

Soubor vystoupil v Kroměříži, Písku, Táboře a v Broumově, kde záznam jejich koncertu pořídil Český rozhlas, stanice Vltava. Především duchovně laděné skladby z kroměřížského archivu pro housle a basso continuo doplnili o skladby méně vážné s mezinárodním výběrem.

Obsazení souboru je také takové - Josef Žák, houslista, je z Čech, violoncellistka Anastasia Baraviera je původem z Argentiny, cembalista Felipe Guerra z Chile a jediný Victorien Disse je Francouz. Ensemble Castelkorn si významnou popularitu u příznivců staré hudby získává v Paříži a svým letošním turné totéž úspěšně zahájil i v České republice. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám