Hlavní obsah

Emocionální křest Madfinger na břehu Vltavy

Novinky, Glena Rauerová

Kapela Madfinger, která českou hudební scénou úspěšně proplouvá už 16 let, pokřtí v Jazz Docku své čtvrté CD Emotional Superstructure. Akce proběhne 14. května, jako hosté vystoupí zpěvačka Markéta Foukalová Tošovská (Lanugo) a rapper Jen Johny Hovorka, rytmiku posílí perkuse Adama Kollera.

Foto: archiv kapely

Madfinger - promo k novému CD

Článek

CD je v pořadí už čtvrté, ke kapele se na něm přidala řada hostů jako gospelový zpěvák a producent Brian Fentress, bubeník Adam Koller, Maranatha Gospel Choir, Bohemian Symphony Orchestra Prague a Jen Hovorka, který přispěl nejen rapem a beatboxem, ale také textem ke dvěma písním. 

Emotional Superstructure vychází v produkci Radima Genčeva u nahrávací společnosti SubPub records. V jednání je i vydání u japonského labelu P-Vine records, který vydává kapely jako jsou Incognito či Jill Scott. V Japonsku už Madfinger vyšlo předchozí CD Antoher Chapter s Martinem Svátkem.

Kapela hraje hudbu na pomezí jazzu, funku, r'n'b, soulu až gospelu, charakteristická je pro ně vyladěná rovnováha mezi technikou a feelingem, energické, ale neohlušující bicí, vzájemně se proplétající, ale stále čitelné nástrojové ornamenty a procítěný zpěv, u kterého rozumíte každému slovu. Za 16 let má kapela na triku spoustu odehraných koncertů po celé ČR, ale i na Slovensku nebo v Německu, a kromě tří studiových desek ještě živé DVD právě z Jazz Docku.

Kapelou prošla řada skvělých muzikantů i zpěváků, jádrem zůstává po celou dobu trojice zakládajících členů: Radim Genčev (baskytara), Viktor Jerman (kytara) a Ondra Pompo Pomajsl (bicí), v současnosti doplněná o klávesy Járy Bárty a saxofon Radka Kašpara. 

Hudební dráhy muzikantů, kteří se potkali v Madfinger, se křižují i v jiných společných bodech, až z toho máte pocit „každého s každým“ jako v Beverly Hills 90210. Radim Genčev to přiznal i v rozhovoru pro Cream.cz: „Je to tak, každý máme nějakou tu nevěru v jinejch bandách, ale to prostě po tolika letech vztahu jinak nejde, každopádně si myslim, že Madfinger je pro všechny členy velká srdcová záležitost!“

Zvláštní odstavec si zaslouží postava frontmana, od roku 2015 zpívá s kapelou Daniela Dina Czudková, která vzešla z jazzové líhně Jaroslava Ježka, před ní to byl český Stevie Wonder Martin Svátek a první zpěvačkou v kapele byla právě Markéta Foukalová z Lanuga. Všichni zpěváci se na písních podíleli i autorsky, bylo to tak v případě Markéty i Martina a v tradici pokračuje i Daniela na novém CD. To dokládá, že u Madfinger jde prostě vždycky o autentickou výpověď s výrazným osobním vkladem.

Videoklip k pilotnímu singlu pro ně natočil hostující Adam Koller, kapela s ním vyšla ven už vloni na podzim, v klipu můžete vidět také Briana Fentresse a zpěváky Maranatha Gospel Choir. Není to překvapení, protože Ondru s Radimem i s Brianem spojuje dlouhodobá spolupráce v rámci tohoto nejúspěšnějšího českého gospelového sboru.

Křest začíná ve 21 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám