Hlavní obsah

Emil Viklický zahraje v klubu Highway 61 s multiinstrumentalistou Scottem Robinsonem

Novinky, Jiří Grauer

V budějovickém jazzbluesovém klubu Highway 61 vystoupí ve středu 10. dubna Emil Viklický s americkým multiinstrumentalistou Scottem Robinsonem. Jazzmanem, jehož saxofony, či trubky najdete na nahrávkách světových "mega hvězd".

Foto: S. Robinson archiv

Scott Robinson - NASA

Článek

Pianista a skladatel Emil Viklický je jednou z nejvýraznějších postav tuzemské hudební scény. Svým hudebním přístupem již dávno přesáhl hranice jazzu.  

Již jeho první sólová deska V Holomóci městě, vydaná v roce 1977, představovala jednu ze základních linií Viklického tvorby, pro kterou je typické využití folklorních motivů v kombinaci s jazzovými postupy. Tento přístup dále pokračoval na uznávaných albech Za horama, za lesama s primášem Hradišťanu Jurou Pavlicou, Prší déšť, na němž se vedle Pavlici už objevila i zpěvačka a cimbalistka Zuzana Lapčíková, a na sólové desce Zuzany Lapčíkové.

Po vydání debutového alba se však Emil Viklický zaměřil především na jazz, a to zejména elektrický, neboť v roce 1977 odjel na rok do Spojených států studovat jazz na prestižní Berklee College. Během té doby hrál v řadě newyorských klubů s Joe Newmanem a Ronem Bridgewaterem. Právě v tomto období se rozvinulo hudební přátelství se Scotem Robinsonem.

Scott Robinson je ve světě známý pro své experimenty s různými typy saxofonů, ale hraje také na klarinet, flétnu, sarrusophone a další více či méně obskurní nástroje, např. teremin. Vlastní také basový saxofon a čas od času na něj nahrává. Tento saxofon je opravdovou raritou, v hratelném stavu je jich na světě méně než dvacet.

Robinson se objevil na více než 200 LP a CD deskách (včetně jedenácti pod jeho jménem) s hudebníky jako jsou John Scofield, Joe Lovano, Ella Fitzgerald, Paquito D’Rivera, Sting, Maria Schneider, Elton John, Buck Clayton, Lionel Hampton, Anthony Braxton a New York City Opera. Dvě z těchto nahrávek získaly ocenění Grammy Award.

Vstupenky lze zakoupit v klubu Highway 61, www.hw61cz, v síti www.cbsystem.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám