Hlavní obsah

Ekonomická konference přilákala do Olomouce významné zahraniční odborníky

Novinky, Šárka Štveráková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prostorách BEA campusu Olomouc na půdě Moravské vysoké školy Olomouc (MVŠO) se 25. dubna odehrála jednodenní vědecká konference International Day of Science 2017, která se soustředila na tři hlavní obory – Ekonomika, Management a Inovace.

Foto: Šárka Štveráková
Článek

Na konferenci, na kterou se sjeli vědečtí a akademičtí pracovníci z Belgie, Polska, Maďarska, Ruska, Ukrajiny, Slovenska či České republiky, zaznělo přes 20 tematických příspěvků. 

Dopolední část, která zároveň sloužila i jako zahajovací, patřila třem významným klíčovým speakerům. Tím prvním byla Nadine Roijakkers z University of Hasselt (Belgie), jež hovořila o proměnách trhu a způsobech, jakými mezi sebou firmy spolupracují.

Následoval příspěvek Františka Dařeny z Mendel University Brno (Česká republika), který pojednával o tom, jak může analyzování textu či psaného slova ovlivnit vztahy o veřejném mínění dané firmy. Jako poslední vystoupil Wlodzimierz Sroka z University of Dabrowa Gornicza (Polsko) s prezentací z oblasti spolupráce mezi firmami z makroekonomického hlediska.

Akce se účastnili nejen hosté z partnerských univerzit, ale i studenti Moravské vysoké školy Olomouc. 

„Bylo zajímavé poslechnout si nové moderní metody ze zahraničí, které se týkají ekonomie, managementu a také IT (František Dařena z brněnské Mendelovy univerzity). Určitě je to záživná vsuvka při studiu, která nám umožňuje vzdělávat se i jinými způsoby. Obecně se mi to líbilo a uvítám další podobné akce,“ uvedl Ladislav Mauci, student MVŠO.

Odpolední část se soustředila na odborné paralelní sekce – „Management and Marketing“, „Economics and Methods“, „Innovation and Security“, „Corporate Economics and Finance“ a „Economy and Sustainable Development“. Tyto úseky se konaly ve vyhraněných učebnách a každý účastník zde prezentoval své, respektive týmové, poznatky.

Po skončení odborného programu konference následovala neformální část věnovaná především networkingu.

Díky značnému zájmu o konferenci uvažují zástupci MVŠO už nyní o rozšíření programu příštího ročníku konference na dva dny.

„Z mého pohledu se konference opravdu vydařila. Zajímavé a inspirativní byly jak příspěvky klíčových spíkrů, tak příspěvky jednotlivých řečníků, které zazněly v odpoledních sekcích. Ze strany zahraničních účastníků konference mám pozitivní reakce zejména na programový obsah konference a organizační zajištění. Na základě těchto pozitivních ohlasů plánujeme udělat příští rok konferenci IDS dvoudenní, s prostorem věnovaným navíc vzájemné diskusi a společenské interakci účastníků. Z hlediska dalšího vývoje v oblasti vědy a výzkumu na Moravské vysoké škole Olomouc je mezinárodní konference velice důležitá nejen kvůli upevnění stávajících a navázání nových kontaktů, ale rovněž díky možnosti osobního přizvání kvalitních vědců ke spolupráci na další internacionalizaci vědeckého časopisu EMI a přípravě mezinárodních vědeckých projektů,“ zhodnotila akci Jarmila Zimmermannová, prorektorka pro vědu, výzkum a rozvoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám