Hlavní obsah

Ekompilace letos rozezní skupina Buty a David Stypka se svou kapelou Bandjeez

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 7. září Ekompilace dorazí i do Klatov. Hlavními headlinery letošního ročníku jsou skupina Buty a sólový interpret roku v cenách Anděl 2017 David Stypka se svou kapelou Bandjeez. Ekompilace je projekt na podporu třídění odpadu a nadějných regionálních kapel.

Foto: ilustrační foto z archivu kapely Buty

Ekompilace letos rozezní skupina Buty.

Článek

V pořadí již šestý ročník hudebního projektu Ekompilace přináší do šesti českých měst kromě doprovodného programu i hudební hvězdy jako jsou Buty či David Stypka & Bandjeez.

„Dlouho sledujeme vývoj Davida Stypky a kapely Bandjeez a rádi si s nimi zahrajeme na společném pódiu," těší se na Ekompilaci Buty. Kromě nich i letos projekt nabídne výběr mladých a progresivních kapel, kterými jsou DC Radio, Holden, BTNJ, Echonaut, Ptakustisk a Ticho de Pre Cupé Band. Kapely se prostřídají na celkem šesti jednodenních festivalech v šesti českých městech.

Tour Ekompilace odstartovala 31. srpna v Sokolově a pokračovala 1. září v Humpolci, 7. září bude pokračovat v Klatovech, 8. září v Lovosicích, 21. září v Rychnově nad Kněžnou a vyvrcholí 22. září v Písku. Návštěvníky tak čeká pestrá žánrová nálož od popu a funku přes rock´n´roll, indie a písničkářství až po punk.

Ekompilace je kromě recyklace spojena i s nahráváním desky v domažlickém studiu Franzkavkaz. Tam mladé kapely nahrály po dvou autorských skladbách, obě hlavní hvězdy přidaly po jedné písni. Vzniklo tak album, které pomůže všem účastníkům rozšířit pole působení a dostat jejich tvorbu do jiných koutů republiky. Součástí bookletu budou informace o třídění, jež mohou suplovat manuál ke správné recyklaci.

V každém z měst nebude chybět ani doprovodný edukační program, který bude připraven už od 14.00 hodin a bude mít především vzdělávací charakter. Návštěvníci se tak budou moci prostřednictvím lektorů ze samosebou.cz zábavnou formou dozvědět zajímavé informace o životním prostředí nebo si i zasoutěžit.

Účelem Ekompilace je vzbudit diskusi

Hudbu tuzemských kapel a zvyšování povědomí o třídění odpadu pomáhá pořadatel Miroslav Ruml propojovat už šestým rokem. Společně s Michalem Janečkem z nahrávacího studia Franzkavkaz vybírá skupiny, které se nezdráhají myšlenku recyklace podpořit.

„Autorem původní myšlenky Ekompilace je kolega Michal Janeček. Má neustále svůj vývoj, letos se Ekompilace uskuteční v podobě open air akcí pošesté. Města stále střídáme, ale už ne pokaždé. Dobré spolupráce s městy si moc vážíme. Již nám prošlo pod rukama asi čtyřicet skvělých a nadějných kapel, akce jsme dělali v různých menších městech, ale základní koncept je stále stejný, tedy podpora hudby a uvědomělého chování k životnímu prostředí,” říká Miroslav Ruml.

A proč zrovna spojení hudby a třídění odpadu? „Většina měst má své pivní slavnosti a oslavy různých výročí. Tohle je podobné, jen mně osobně dává spojení kultury s trochou té edukace větší smysl. I když jsme v třídění v rámci Evropy hodně dobří, pořád je co zdokonalovat, informací není nikdy dost. Je skvělé, když na náměstí slyším lidi, jak se mezi sebou dohadují, jestli tenhle obal patří do žlutého kontejneru, nebo ne. V tom případě to plní účel, protože akce vzbudí diskusi,” dodal Ruml.

Vstup na všechny festivaly projektu Ekompilace je zdarma.

Moderovat akci bude Tereza Tobiášová z Óčka. 

Reklama

Výběr článků

Načítám