Hlavní obsah

Ekologové radí: Stará okna opravujte moderně

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okna jsou základem každé stavby. Činí z domovů prostory příjemné a zdravé k obývání. Proto by lidé jejich péči měli věnovat velkou pozornost. Jak stará okna vylepšit, radí ekologové v nově vydané knize nazvané Co s okny – Upravená stará okna lepší než nová.

Foto: archiv Ekologický institut Veronica

Přebal nové publikace.

Článek

Publikaci vydal Ekologický institut Veronica. 

„Aby okny tolik tepla neunikalo, to se dnes běžně řeší vybouráním starých dvojitých oken a jejich nahrazením jednoduchými okny s dvojsklem. Bohužel je to krok z bláta do louže. Skrze zasklení sice uniká méně tepla, více ale uniká rámy a zdí kolem oken a navíc to není ani ekologické,” říká autor publikace Jan Hollan. 

Má-li nové okno sloužit uspokojivě další století, musí jeho zasklení mít alespoň tři vrstvy a být vsazeno až do vnější tlusté tepelné izolace domu. Ještě lépe ale může sloužit staré dvojité okno, pokud je vylepšíme. Trh nabízí náhradu jednoduchého skla dvojsklem plněným kryptonem, tlustší rámy lze osadit i souvrstvím trojitým.

Dalšího zlepšení nočních vlastností lze dosáhnout tím, že se dovnitř okna instaluje těsná roleta z pokovené fólie, ta také poslouží jako obrana před letním sluncem. Staré kastlové okno poté tepelně izoluje lépe než jakékoliv nové. Tyto a další rady najde čtenář podrobně vysvětleny v publikaci.

„V knížce vysvětluji, jaké toky energie okny procházejí a jak je změnit ve svůj prospěch. Popisuji i úpravy oken, které jsou málo známé a nejsou běžně k dostání. Ale navrhuji také doplňky, které na trhu doposud nejsou a měly by být. Dobře vybavená okna mohou eliminovat potřebu zbytečné letní klimatizace,“ pokračuje autor.

Jan Hollan o fungování oken a jejich úpravách píše již dlouho, ale v takto ucelené formě doposud jeho rady k dispozici nebyly. „Uvádí i zcela nové nápady. Věříme, že je někteří šikovní čtenáři vyzkoušejí a podělí se s námi o své zkušenosti. Že budeme moci na internetu zveřejnit příklady, jak se stará okna proměnila v okna dokonalá, místo aby skončila ve spalovně nebo na skládce,” dodal vedoucí ekologické poradny Petr Ledvina.

Knížku doplnil výmluvnými ilustracemi brněnský výtvarník Rostislav Pospíšil.

Knihu si lze zdarma opatřit v Ekologické poradně Veronica, Panská 9, Brno nebo v elektronické podobě (i pdf) na této adrese.

Publikace je vydána v rámci projektu Environmentální poradenství jako nástroj individuálního dalšího vzdělávání. Aktivně, profesionálně, místně zakotveně, projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám