Hlavní obsah

Ekologický dům z plastových lahví i vysoká škola uprostřed Pacifiku

Novinky, Šárka Štveráková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takto studenti představili budoucnost v prezentačním finále středoškolské soutěže BEA centra Olomouc s názvem V Olomouckém kraji jsem doma. A vždycky budu!

Foto: Šárka Štveráková

Soustředěná porota

Článek

V BEA campusu Olomouc se v pátek 21. dubna konalo prezentační finále 6. ročníku esejisticko-prezentační středoškolské soutěže s názvem V Olomouckém kraji jsem doma. A vždycky budu! Stejně jako v minulém roce byla soutěž pořádána společností BEA centrum Olomouc společně s partnery jednotlivých soutěžních kategorií a pod záštitou Ladislava Hynka, náměstka hejtmana Olomouckého kraje.

Do soutěže se zapojilo osm středních škol z celého Olomouckého kraje. Studenti a studentky napsali své eseje na jedno ze sedmi garantovaných témat. Celkově se do finále probojovalo 18 soutěžních týmů, 3 v každé kategorii. Více než 40 středoškoláků bojovalo o svá vítězství před odbornou porotou i zaplněným sálem BEA campusu Olomouc.

Prezentačního finále se slavnostním vyhlášením výsledků se jako odborní garanti, porotci a hosté zúčastnili náměstek primátora Statutárního města Olomouce PhDr. Pavel Urbášek, vedoucí odboru školství Magistrátu města Olomouce PhDr. Hana Fantová, Mgr. Kateřina Kramplová Kasparová, ředitelka společnosti BEACPP4OK. Za Moravskou vysokou školu (MVŠO) v porotě zasedla doc. Ing. Eva Sikorová, CSc. a student Jan Krejčí. TESCO SW, přední českou IT firmu, zastupoval Mgr. Viktor Spáčil a porotu doplnil i Bc. Martin Vyroubal, BA, marketingový manažer Divadla na Šantovce a Lobster family restuarant.

Většina finalistů vystupovala s mikrofonem a před publikem poprvé. Přesto si poradili se svými prezentacemi výborně. Smělé a inspirativní myšlenky zaznívaly e všech kategoriích. V kategorii "ICT a ekologie" to byly například nápady na výrobu ekologického domu z plastových lahví či na aplikaci podporující třídění odpadu.

Velmi kreativní byla také kategorie "Jak si představuji dokonalou vysokou školu", ve které zvítězil tým, který prezentoval své myšlenky na příkladu imaginární vysoké školy, která leží na ostrově Evak u Nového Zélandu. Prostě, porota to neměla vůbec jednoduché. 

Ti nejlepší ze všech se umístili na prvních místech a odnesli si nejen silné zážitky, ale také hodnotné ceny, které do soutěže věnovali její partneři.  

Své studentky a studenty přišli podpořit také pedagogové a ředitele zapojených středních škol. „Soutěž byla super, vůbec jsme nečekaly, že vyhrajeme, protože jsme naše téma pojaly úplně jinak než ostatní. Jsme moc rády, že jsme vyhrály stipendium. Určitě budeme chtít na MVŠO studovat. Příští rok se soutěže zúčastníme znovu,“ uvedla studentka Michaela Filipcová z Gymnázia Čajkovského.

„Soutěž je velice zdařilá, jezdíme sem každý rok pravidelně, od jejího začátku, Je to vždycky příjemně strávené dopoledne. Navíc je to letos korunováno našim úspěchem, takže jsme velice spokojeni,“ uvedla Mgr. Magda Štukheilová z Obchodní akademie Přerov.

Reklama

Výběr článků

Načítám