Hlavní obsah

Ekologické centrum v Dobrém se zapojilo do evropského Festivalu ptactva

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z téměř čtyřiceti míst v naší republice, která se o prvním říjnovém víkendu zapojila do podzimního Festivalu ptactva, bylo 5. října Ekologické centrum A Rocha – Keithe Morrise v Dobrém na Rychnovsku.

Foto: A Rocha (archiv)

Mgr. Pavel Světlík z centra A Rocha, jeden z organizátorů Fetivalu ptactva v Dobrém na Rychnovsku (vlevo)

Článek

Festival ptactva je kampaní BirdLife International, která má za cíl upozornit na fenomén ptačí migrace a na nebezpečí, která ptáky na jejich cestách mohou potkat. Festival připadá na první říjnový víkend, kdy partneři BirdLife International organizují v jednotlivých evropských zemích vycházky do přírody spojené s pozorováním ptáků a dalším doprovodným programem.

Česká společnost ornitologická se přidala k pravidelnému pořádání Festivalu v roce 1994 a od té doby i u nás zaznamenávají ornitologové během vycházek počty pozorovaných druhů a jedinců ptáků, nejčastěji pozorované druhy, vzácné druhy a další zajímavosti. Tyto údaje organizátoři vždy během víkendu zpracují, vyhodnotí a pošlou evropskému koordinátorovi, který následující den předá výsledky z celé Evropy sdělovacím prostředkům.

V centru Keithe Morrise se první říjnovou sobotu sešlo celkem 74 lidí z toho 16 dětí. A co bylo výsledkem vycházky? „Nejvíc bylo pozorováno vrabců polních, pěnkav, pak zvonků a špačků, ovšem nejvíc se líbil odchycený mladý sameček ledňáčka. Letos jsme jich v tomto úseku odchytili a okroužkovali na pětadvacet,“ sdělil Mgr. Pavel Světlík z křesťanské organizace A Rocha.

„Na Krupárnu - centrum A Rocha přijelo k naší radosti 19 Poláků z partnerského Radkowa. Doprovodný program představovalo kroužkování na krmítku, dále výstava fotografií a promítání hodinové prezentace polských ornitologů o čápech,“ dodal.

Z údajů poskytnutých Pavlem Světlíkem dále vyplývá, že celkově účastníci festivalu pozorovali 258 ptáků patřících k 25 druhům. Nádherná atmosféra celého setkání byla umocněna otevřením nového hidu (pozorovatelny) a stacionárního krmítka v prostoru vznikající ekozahrady A Rocha. Za Český svaz ornitologů přestřihl stuhu dlouholetý člen ČSO a také A Rocha - terénní ornitolog Miroslav Hromádko a zástupce polského Radkowa Kamil Jaszczyszyn, mladší referent pro evropské fondy.

Ohlasy účastníků Podzimního festivalu ptactva v Dobrém na Rychnovsku jsou vesměs velmi pozitivní a hodnotí ho stručně a výstižně jako „super akce“. Mnozí z nich se už těší na další setkání v centru Keithe Morrise, kterým bude soutěž o dobroty pro dlouhé zimní večery - zeliáda, okurkiáda a paliáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám