Hlavní obsah

Dynamiku barev a snů v tvůrčím podání představila výstava akademického malíře Borise Jirků

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí uvedl v pátek 27. dubna v Galerii pod radnicí vernisáž další jarní výstavy pod názvem Šťastný malíř Boris Jirků.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vernisáž tvorby akad.malíře Borise Jirků uvedli slovem členové KPU Ing.Jiří Hartman a Mgr.Marie Švecová a hudebním doprovodem Mirek Němec s A.Bečkou.

Článek

Do světa harmonie a snů, ale i dynamiky dějů uvedla v pátek 27. dubna v Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí návštěvníky vernisáž výstavy prof., akad. mal. Borise Jirků.

V úvodu vernisáže byla členy Klubu přátel umění v Ústí nad Orlicí Ing. Jiřím Hartmanem a Mgr. Marií Švecovou představena rozsáhlá tvorba přítomného malíře, který se zároveň věnuje kresbě, grafice, ilustraci, plastice a pedagogické práci.

Boris Jirků se narodil 10. dubna 1955 ve Zlíně. Po absolvování SUPŠ v Uherském Hradišti, oboru malba v architektuře a propagaci a AVU v Praze monumentální malby v architektuře, zahájil od roku 1980 obsáhlou tvůrčí a publikační činnost.

Již v době studia klauzurní závěrečná práce ilustrace ke knize Ladislava Fukse Pan Theodor Mundstock a diplomová práce ilustrace ke knize Gabriela Garcíi Márqueze Podzim patriarchy mu přinesly cenu AVU.

Následovala ocenění početných dalších ilustrací a úspěchy na výstavách po celé České republice, Slovensku a Polsku. S jeho publikační činností se seznámili i v dalších galeriích v Maďarsku, Rakousku, Dánsku, Belgii, Austrálii, Zimbabwe a na Novém Zélandu.

Ústecká výstava nabízí přesvědčení o nezaměnitelném osobním stylu autora, kde důležitá úloha je přiznána barvě. Její podání je výbušné, atakující, vzrušené, syrové, útočící agresivně na emoce s cílem vzbudit odpor a ošklivost. Nenechává tak diváka rozhodně chladným a nezúčastněným.

O nic výtvarně chudší nejsou ani cykly kreseb. Toto je výtvarný svět posunutých perspektiv v lidském i vizuálním smyslu, ale taková je i skutečnost. Protipólem expresivně vypjaté tvorby je jakási výtvarná relaxace formou klidných, formálně jednoduchých, harmonizujících zátiší.

O tom všem se divák přesvědčil prohlídkou vystavené tvorby, podmalované rytmickými tóny piana a kontrabasu v provedení Mirka Němce a Františka Bečky.

Pro snazší pochopení obsahu a smyslu díla posloužil doslov Borise Jirků, který byl vyjádřením jeho zaujetí pedagogickou činností, kdy i divák se stal jedním ze svěřených studentů s umožněním poznání lidské psychiky, kdy jeden samostatný vjem se postupně rozvíjí všemi smysly a emocemi.

Výstava i výklad upoutaly návštěvníky natolik, že dotazy nebraly konce. Do samotného závěru večera byl malíř stále obklopen hloučkem tazatelů.

Prohlídka zajímavé výstavy bude umožněna až do neděle 27. května, a to ve dnech úterý až pátek 10-12 a 14-17 hodin, v sobotu, neděli a ve svátek 14-17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám