Hlavní obsah

Dyk, Ruppert, Budař a Stivínová nadchli Karlštejn

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přídavky a bouřlivými ovacemi skončil koncert Noc na Karlštejně, který se uskutečnil minulý čtvrtek na nádvoří hradu Karlštejn. Česká filmová klasika zazněla v podání nové generace umělců, kteří k muzikálu nepřistoupili s pietou a patosem, ale s osobitým humorem a sympatickou nadsázkou.

Foto: Lukáš Fronl

Noc na Karlštejně open air

Článek

Hudební událost přilákala na 600 diváků, mezi nimiž se ukázalo i několik slavných osobností včetně dirigenta Sira Libora Peška, herecké legendy Reginy Rázlové nebo prezidentky nadace Kapka naděje Venduly Svobodové.

Koncert zahájil kastelán Jaromír Kubů, který připomněl údajný zákaz vstupu žen za karlštejnské zdi a upřesnil, že se nařízení císaře Karla IV. původně týkalo pouze Velké věže, v níž se nachází kaple sv. Kříže.

Po té již Český národní symfonický orchestr zahrál směs melodií Karla Svobody a suitu z filmu Tři oříšky pro Popelku. Hudební těleso vedené dirigentem Kryštofem Markem dostálo své vynikající pověsti a instrumentální provedení známých skladeb od „Lady Carneval“ po „Kdepak ty ptáčku hnízdo máš“ patřilo k nejsilnějším zážitkům.

Druhou část večera uvedl zpívající herec Pavel Vítek, který 18 let žije v podhradí Karlštejna a sám na nádvoří dvakrát koncertoval. Uvedl, že společně s producentem Janisem Sidovským koncert organizují k několika jubileím – v létě uplynulo 40. let od natočení muzikálu Noc na Karlštejně a jeho autoři, skladatel Karel Svoboda a textař Jiří Štaidl, by letos oslavili narozeniny (75 a 70 let).

A pak už přišel na řadu blok písní a instrumentálních skladeb z filmu, jehož melodie během desítek let naprosto zlidověly. Obsazení snů, jak účinkující nazvala domácí média, v nových interpretacích bez potíží obstálo, ačkoliv se v několika případech jednalo o dost specifické podání. Vojtěch Dyk vtiskl hitu „Do věží“ větší dramatičnost, Tereza Černochová šlágru „Lásko má, já stůňu“ zase vtiskla altovou zajímavost a syrovost.

Kdo srovnává výkony „staré gardy“ a výkony nové generace, porovnává nesrovnatelné. Jednak ve filmu slyšíme studiové nahrávky, nikoliv koncertní verze, a pak jde o zcela jinou příležitost – jinak se písně zpívají pro film a s jiným nábojem pro vyprodané nádvoří.

Překvapením byla Zuzana Stivínová, která v partu Aleny vystoupila se silným hereckým výrazem, a v duetu s Janem Budařem sklidili jeden z největších aplausů. Uvolněné atmosféře napomohli nejvíce členové skupiny Nightwork, Jakub Prachař a Jan Maxián, a také Matěj Ruppert ze skupiny Monkey Business, který - mimo plánovaný scénář – prokládal jednotlivé songy „německou“ konverzací. Pro zastánce tradiční kultury možná „znesvěcení“, pro diváky, kteří se přišli bavit a slavit skutečně lidové písně z Noci na Karlštejně, šlo spíš o humorné osvěžení. Ve stejném duchu se nakonec nesly i přídavky, kdy celý soubor zpíval, společně s obecenstvem, hity „Hoja, hoj“ a „Lásko má, já stůňu“.

Úspěšným koncertem vyvrcholily oslavy kulatého výročí Noci na Karlštejně, které zahrnovaly i výstavu kostýmů ze slavného filmu režiséra Zdeňka Podskalského v hradní galerii. Výstavu kostýmů je možné navštívit ještě do 30. září 2013, a to denně kromě pondělí od 9:30 do 17:30. Více informací na www.hradkarlstejn.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám