Hlavní obsah

Dvoudenní klání psích záchranářů vyhráli hasiči z Hejnic

Novinky, Leona Roháčková

Mistrovství České republiky záchranných psů, psovodů IZS ČR pro rok 2013 se konalo 13. a 14. září v Plumlově. Celorepublikové klání pořádala Záchranná brigáda kynologů Jihomoravského kraje ČR a zúčastnilo se ho deset českých a jeden německý tým. Vítězství si odnesli kynologové Sboru dobrovolných hasičů Hejnice.

Foto: HZS OLK
Článek

Závod odstartoval v pátek krátce před sedmou večer slavnostním nástupem v kempu Žralok v Plumlově. Pak už tříčlenná družstva vyrazila na noční etapu do staré pískovny u Určic, kde se utkala ve vyhledávání osob na volném prostranství. 

Ve stejném duchu se neslo i sobotní vyhledávání v sutinách. "V limitu třiceti minut musel každý pes najít čtyři ukryté osoby," uvedl mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. I přes nepřízeň počasí se všichni účastníci projevili jako skuteční profesionálové.

Vítězství si odnesl tým psovodů SHD Hejnice vedený Karolínou Klinovskou ve složení Pavel Morávek a Atty Duvalmar a Jindřich Nečas a Aira. Druhé skončilo družstvo ZBK Jihomoravského kraje a bronz si odvezl tým SZBK ČR. Jindřich Nečas s Airou zároveň vybojovali titul mistrů ČR v sutinovém vyhledávání.   

Reklama

Výběr článků

Načítám