Hlavní obsah

Dvojčátka, kluci jelena lyrorohého - další velký úspěch pražské zoo

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy to vypadá, že pražská zoo se stala Noemovou archou, i přes občasné nepříznivé zprávy, se daří odchov téměř u všech druhů. Poslední, nedělní vrh, přivedl na svět dvojčata vzácného jelena lyrorohého. Jsou to jelení kluci. Bohužel se stále častěji u živočišných druhů objevuje slovo vzácný.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Máma se svými kluky

Článek

V pražské zoologické zahradě, která jako jediná chová tento vzácný živočišný druh na území Česka a Slovenska a to již od roku 1985, se dvojčata narodila pouze jednou – v roce 1998.

„Otcem letošních dvojčat se stal samec dovezený v loňském roce ze zoo v portugalském Lisabonu. Matkou je zkušená samice, která se před třinácti lety narodila v pražské zoo a zde (včetně dvojčat) porodila již devět mláďat. Nově narozená mláďata jsou samečci, kteří zatím bez problémů sají mateřské mléko. První dny po narození mláďata matku nenásledují, ta se k nim naopak několikrát denně vrací, aby je nakrmila,” informovala mluvčí zoo Hana Matoušů.

Jelen lyrorohý získal jméno podle tvaru parohů připomínajících lyru, které mohou být dlouhé až dva metry. Ve volné přírodě žije v tropických lesích v jihovýchodní Asii a živí se travou, nejrůznějšími bylinami, listy a výhonky. Z důvodu lovu a ubývání jeho přírodního biotopu dnes patří mezi ohrožený druh.

Pražská zahrada chová, společně s narozenými dvojčaty a jedním starším mládětem, třináct jelenů lyrorohých.

Reklama

Výběr článků

Načítám