Hlavní obsah

Dvě nové výstavy v Muzeu ve Šlapanicích

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Na závěr letošního roku připravilo Muzeum ve Šlapanicích dvě výstavy: Nomádi Evropy – Příběh slovenského drátenictví převzatou z Považského múzea v Žilině a Rostliny a lidé: Od koření po pneumatiku ze sbírkových předmětů Muzea Brněnska.

Článek

Výstava Nomádi Evropy – Příběh slovenského drátenictví představuje fenomén drátenictví a také mistry dráteníky. Byli řemeslníky, kteří kvůli chudobě opouštěli své domovy v horských oblastech severozápadního Slovenska a Spiše. Vydávali se na cesty do dalekých krajin, aby si tam svou zručností přivydělávali na živobytí.

Z drátu vytvářeli především praktické předměty každodenní potřeby, které však nepostrádají uměleckou kvalitu. „Vedle historického pohledu na toto téma představujeme také uměleckou tvorbu současných mistrů dráteníků. Návštěvníci zde mohou obdivovat nejrůznější zvířata, dopravní prostředky, stavby i abstraktní obrazce umně spletené z drátů,“ uvedla kurátorka výstavy Lucie Libicherová.

Výstava Rostliny a lidé: Od koření po pneumatiku přibližuje vztah rostlin a lidí. „Vytipovali jsme několik rostlin, které vnímáme jako zajímavé a pro lidskou existenci v některém ohledu významné a důležité. Návštěvníci nemusí s naším výběrem souhlasit. Chceme, aby se zkusili zamyslet, která rostlina připadá zásadní právě jim,“ uvedla jedna z autorek výstavy Monika Mikulášková.

Děti i dospělí jistě ocení možnost bádat v laboratoři, tvořit ve výtvarném ateliéru nebo odpočívat v relaxační místnosti. Výstava neopomíjí ani zajímavé rostliny Šlapanicka. Na výstavě návštěvníci poznají, které rostliny v okolí je třeba chránit nebo které nejsou původní, ale invazivní. Součástí výstavy je i převzatá pasáž Plané rostliny jako jídlo, koření i lék připravená ve spolupráci s Jihomoravským muzeem ve Znojmě. Některé exponáty jsou vystaveny poprvé.

Muzeum ve Šlapanicích, Masarykovo náměstí 18 je součástí Muzea Brněnska a má otevřeno: středa – pátek 13–18 h, sobota – neděle 10–12 h a 12.30–18 h. Výstava Nomádi Evropy – Příběh slovenského drátenictví se koná: 18. 10. 2019 – 26. 1. 2020, Rostliny a lidé: Od koření po pneumatiku  od 25. 10. 2019  do 9. 2. 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám