Hlavní obsah

Dvě nové výstavy v Domě umění v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vernisáží byla v úterý 10. dubna otevřena výstava Napřed uhořet, představuje tvorbu fotografa Ivana Pinkavy i sochaře Eliáše Dolejšího. Druhá výstava Dar / Pocta Emanuelu Křenkovi představuje velkou část sbírky, kterou známý opavský herec a milovník umění odkázal Galerii výtvarného umění v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 11.4.2018 Výstavy v Domě umění. Napřed uhořet: Ivan Pinkava: Bez názvu.

Článek

Mládí, dospívání, stáří, smrt, mýtus i rituál. Společnou veličinou těchto pojmů je právě čas. Lineární, subjektivní i metafyzický, který postupuje a tematizuje tvorbu fotografa Ivana Pinkavy i sochaře Eliáše Dolejšího.

„Výstava Napřed uhořet představuje různé polohy tvorby fotografa Ivana Pinkavy a sochaře Eliáše Dolejšího. Společnými tématy v tvorbě obou autorů jsou čas a transformace. Oba, zaujatí svým tématem, pracují ve svém výrazovém médiu napříč tradičně ustálenými žánry. Nejsou pro ně důležité. Podstatnější než estetické kategorie žánru, je síla okamžitého výrazu, který zachycen trvá a postupuje časem. Tvorbu obou sytí vnitřní spalování. Tady hledejme pokaždé jinou konstrukci tvarů, jež roste zevnitř voleného materiálu a ustaluje ho v objekt či objektovou situaci a tady hledejme i motivy fotografií, které inscenují metaforické vztahy napříč živou i mrtvou přírodou,” řekl na vernisáži kurátor Petr Vaňous.

Výstavu doprovodí reprezentativní publikace zachycující mimo jiné také fotografie ostravské instalace. Křest knihy se uskuteční ve čtvrtek 24. května a doplní ho komentovaná prohlídka a koncert pražské kapely.

V den vernisáže byla zároveň zahájena i výstava Dar / Pocta Emanuelu Křenkovi. Ta představuje velkou část sbírky, kterou známý opavský herec a milovník umění odkázal Galerii výtvarného umění v Ostravě.

Dům umění Galerie výtvarného umění Ostrava je otevřen každé úterý až neděle od 10 do 18 hodin. Vstupné na všechny výstavy je 100 Kč plné, 50 Kč zlevněné. Vstup zdarma pro seniory a v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám