Hlavní obsah

Dvě nové sochy stojí v městském obvodu Ostrava-Jih 

Novinky, Josef Zajíc

V městském obvodu Ostrava-Jih stojí nově další dvě sochy. Obě byly městskému obvodu darovány. Pocházejí z Mezinárodního sochařského sympozia Plesná 2011.

Foto: Josef Zajíc

Jan Wajrach, Polsko, KUBITRON

Článek

Socha polského sochaře Jana Wajracha Kubitron je instalována u kruhového objezdu vedle zastávky tramvají Josefa Kotase. Druhá socha je umístěna před Městským úřadem Ostrava-Jih. Socha se jmenuje Modla, vytvořena je z jesenického černého mramoru. Autorem je Mgr. Antonín Gavlas, který je zároveň hlavním organizátorem Mezinárodního sochařského sympozia v Ostravě-Plesné.

K názvu své sochy nám řekl: "Modla není jen téměř realisticky vyvedený maxiovladač k televizi, ale má i kriticky pobídnout diváka k zamyšlení, kdo koho dnes vlastně ovládá, jak se proměňují naše hodnoty a co se dnes vlastně stalo s naší modlou."

Ve středu 21. prosince jsme se s Antonínem Gavlasem setkali přímo v malebně zasněžené Plesné. Provedl nás sochařským parkem, který postupně vzniká a rozšiřuje se v okolí kostela svatého Jakuba. Pověděl nám o historii mezinárodních sochařských sympozií, které se v Plesné konají. Mezinárodní sochařské sympozium se koná jako bienále již od roku 2005. Každé dva roky se setkávají umělci z okolních zemí, aby přímo na místě vytvořili z kamene a dřeva sochu podle vlastního námětu.

"Cílem výtvarných sympozií je hlavně setkávání se s jinými umělci a předávání si  zkušenosti při společné práci. Je to vzrušující událost plná napětí a vzájemných konfrontací. Je samozřejmě rozdíl sympozium organizovat a zajišťovat stovky záležitostí s tím souvisejících, nebo se jen pouze jako autor zúčastnit. V obou případech však je sympozium doba plná dobrodružství a neopakovatelné atmosféry, doba očekávání a překvapení," řekl závěrem Antonín Gavlas.

Do sochařského parku v Ostravě-Plesné se může návštěvník dostat autobusem č. 51, který odjíždí z vlakového nádraží Ostrava-Svinov.

Další informace můžete najít na: www.art-image.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám