Hlavní obsah

Dvě nositelky Českých hlav zvou na zajímavou přednášku ze světa současné vědy

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě z dam české vědy a výzkumu dají zájemcům nahlédnout do světa špičkové vědy, která má dopad na každodenní život nás všech. V přednášce přiblíží vlastní spolupráci, která i ve vědě přináší víc než prostá konkurence.

Foto: Archiv UPT AV ČR

TZ snímek ZEOLITU z el. mikroskopu

Článek

Česká hlava je nejprestižnější české ocenění za vědu a výzkum, které uděluje společnost Česká hlava s Úřadem vlády ČR. „Česká nobelovka“ je předávána od roku 2002 v několika kategoriích.

Ing. Ilona Müllerová, DrSc., ředitelka Ústavu přístrojové techniky AV ČR je nositelkou ceny Česká hlava společnosti Kapsch za inovace za rok 2013. Stála u vzniku návrhu a vývoje inovace rastrovacího elektronového mikroskopu s katodovou čočkou, který se dnes na celém světě užívá k zobrazení a analýze objemových vzorků s možností rozlišení detailu jednoho nanometru.

Této metody nyní využívá při svém výzkumu zeolitů Mgr. Pavla Eliášová, Ph.D., nositelka ceny Česká hlava v kategorii Doctorandus za rok 2014, která pracuje na Karlově univerzitě a spolupracuje s Ústavem fyzikální chemie J. Heyrovského. 

Společná přednáška se bude točit kolem zeolitu – slova nejspíš ne každému známého. Původem přírodní minerály jsou dnes vyráběny synteticky. Velkou výhodou je nezávadnost vůči životnímu prostředí. V minulosti nahradily třeba škodlivé fosforečnany v pracích prášcích. Uplatňují se při zpracování ropy a ropných produktů, v zemědělství, medicíně. 

Výzkumná skupina z pražského Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR nedávno vyvinula novou metodu přípravy zeolitů a syntetizovala první český zeolit se zkratkou PCR. Nyní spolupracuje se skupinou Ilony Müllerové z brněnského ÚPT na řešení otázek kolem mechanismu metody. Kromě zeolitů si vzali pod drobnohled i MXeny, relativně nové a lákavé materiály s potenciálem využití ve spintronice, budoucnosti elektroniky.

Přednáška se bude konat v Ústavu přístrojové techniky AV ČR v Brně Královopolská 147 ve čtvrtek 20. října od 10 hodin. Zváni jsou všichni se zájmem o současnou vědu a výzkum.

Reklama

Výběr článků

Načítám