Hlavní obsah

Dvanáct měsíčků očima dětí, k nové pohádce navrhly scénu, kostýmy i loutky

Novinky, Věra Domášková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo rozmanitostí v Mostě vytvořilo scénu, kostýmy i loutky k nové pohádce O dvanácti měsíčkách z návrhů dětí ze školek, škol a uměleckých škol v okolí Mostu.

Foto: Věra Domášková

Návrh loutek

Článek

V pátek 1. dubna proběhla první předpremiéra pohádky O dvanácti měsíčkách v režii Jiřího Ondry. 

Téměř tři měsíce před začátkem zkoušení sbíralo Divadlo rozmanitostí návrhy kostýmů, scény a loutek z mateřských, základních i uměleckých škol z okolí Mostu. Vizí měly děti skutečně mnoho a některé se pustily i do režijních návrhů.

Výtvarného zpracování se ujal řezbář Vlastislav Brož ve spolupráci s loutkářkou Jitkou Rakovou, též dlouholetou členkou souboru Divadla rozmanitostí. Hlavním specifikem jejich práce bylo, podle slov Vlastislava Brože, příliš nepodlehnout “dospělému” vidění a pokusit se přenést jedinečnost dětské malby do jevištní podoby.

Též v hudbě, jejímž autorem je šéf činohry DR Tomáš Alferi, je zohledněna inspirace dětmi. Podstatnou částí hudební složky jsou sbory, které nahrály děti ze ZUŠ F. L. Gassmanna v Mostě.

Původní plán se vydařil a po jevišti se skutečně pohybuje mnoho vkusně upravených dětských návrhů, které se odrážejí i v líčení herců. Holena s matkou mají kostýmy, které připomínají panenky z vystřihovánek. Děti v hledišti byly příběhem pohlceny, Marušce napovídaly a nadšeně komentovaly každou událost na jevišti.

Součástí premiéry bude také vernisáž výstavy všech návrhů, které do divadla dorazily. Na své si tedy přijdou i ti, jejichž tvorba se nedostala na jeviště.

Představení trvá 50 minut a je vhodné pro děti od 3 let.

Hrají: Jitka Raková, Tereza Karásková, Petr Čulík, Pavel Zikmund.

Premiéra: 2. dubna v 17:00 v Divadle rozmanitostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám