Hlavní obsah

Dvaadvacátá repríza muzikálu Balada pro banditu se dočkala potlesku ve stoje

Novinky, Robert Rohál

Standing ovation čili potlesku ve stoje se dočkala v minulých dnech další repríza dnes už kultovního muzikálu Balada pro banditu, kterou v Národním divadle moravskoslezském režíroval současný šéf činohry Peter Gábor.

Foto: archiv NDM Ostrava

Zbojníka Nikola Šuhaje hraje a zpívá v ostravské Baladě pro banditu Igor Orozovič.

Článek

Premiéra proběhla před rokem (14. června 2012) a inscenace se dodnes těší velkému zájmu publika. Dvaadvacátou reprízu muzikálu, která se konala 30. května a jež během děkovačky zvedla opět publikum ze sedadel, navštívil i jeden z jeho autorů Milan Uhde.

Příběh vychází z románu Ivana Olbrachta, který se proslavil badatelskou cestou po Podkarpatské Rusi. Již ve své reportáži Loupežníci popisoval zbojnictví této oblasti. V první polovině 30. let minulého století pobýval Olbracht v Koločavě a zamiloval si zdejší kraj a jeho hrdiny, stále znovu oživované písněmi i legendami.

Milan Uhde a Miloš Štědroň pak jako variaci na Olbrachtova Nikolu Šuhaje loupežníka vytvořili pro Divadlo Husa na provázku Baladu pro banditu, kterou jako první od její slavné éry v sedmdesátých letech uvedlo před sedmnácti lety právě Národní divadlo moravskoslezské v režii Petra Gábora. Ten se po letech ujal i současného nastudování.

„Balada pro banditu – to je kvalitní scénář a sugestivní muzika, a to neustále provokuje fantazii režiséra, a možná i proto je pro mne nepředstavitelné kopírovat svoje předcházející interpretace. Uhdeho polemika s Olbrachtovým příběhem ve mně tentokrát více otevřela hloubku osudové mystiky, pohanských rituálů, expresivních a živočišných pudů, které provázejí postavy ve víru lásky a vášně. Dnešní svět namíchaný z různých etnik a náboženství byl pro mne velkým inspiračním zdrojem. A politikum, které je nositelem moci, je vlastně v dějinách světa vždy neměnné a omezuje představy o svobodě a nezávislosti tak velmi specifických postav tohoto příběhu. Obraznost a hudebnost inscenace jsem vnímal víc jako hlubší ponor do podvědomí postav, a tím i víc akcentoval fatálnost a metafyzický rozměr našich životů a činů,“ uvedl Peter Gábor.

V jiném hereckém, výtvarně i hudebně působivém nastudování si režisér přizval například Jana Štěpánka (scéna), Katarínu Holkovou (kostýmy), Vlastimila Šmídu (hudební nastudování), Jiřího Šimáčka (korepetice) a Jaroslava Moravčíka (choreografie). Slavný muzikál tak vůbec poprvé „rozehrál“ na jevišti největšího ostravského divadla, přičemž pěvecky skvěle disponované ostravské činoherce doprovází živá kapela.  

V hlavní roli zbojníka Nikoly Šuhaje může publikum vidět Igora Orozoviče, zatímco postavu Eržiky hraje a zpívá Veronika Lazorčáková. Spolu s ústřední dvojicí se na jevišti objevuje celá plejáda herců činoherního souboru – Jan Fišar, Veronika Forejtová, David Viktora, Vladimír Polák, Jaroslav Rusnák, Andrea Mohylová, Daniela Kupčíková, František Strnad, Pavlína Kafková, Marie Logojdová, Miroslav Rataj a další.

Další reprízu muzikálu Balada pro banditu uvede Národní divadlo moravskoslezské až po prázdninách, a to 20. září opět na scéně Divadla Jiřího Myrona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám