Hlavní obsah

Dva nové zvony vysvětí v kostele v Libouni

Novinky, Zdeněk Otradovec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Libouni 16. dubna vysvětí dva nové zvony. Začátek bude v 10 hodin. Mši svatou bude bude celebrovat Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský – primas český. Přípravy na tuto slavnost zaštiťuje Římskokatolická farnost Louňovice a obec Zvěstov.

Foto: Zdeněk Otradovec
Článek

Ves Libouň patřívala ode dávna ke klášteru Louňovskému. Kostel svatého Václava v Libouni je prastará památka z druhé poloviny 12. století. Rotundu založili roudenští havíři.

Ve 14. století to byl farní kostel, k němuž Želivský opatové jmenovali kněze. Nějaký čas seděli v Libouni 1382 Ondřej Roháč z Dubé a jeho bratr Beneš zvaný Libuň, jmenovaní páni měli Libouň pronajatu od kláštera. V Libouni se narodil Jan Roháč z Dubé, který prý měl za manželku dceru Jana Žižky. Manželka Jana Žižky pocházela z nedalekého Zvěstova.

Držitelem nápravy byl v roce 1411 Jan Strýček. Před počátkem husitských válek seděl na Libouni Boreš. Když byl vypálen Louňovský ženský premonstrátský klášter uchýlil na Vlašim. Když bylo uzavřeno příměří, vrátil se do Libouně, tam byl dostižen a zabit. Husité tvrz vypálili.

Na věži visely tři zvony. Nejstarší a nejmenší byl ulit v roce 1467 zvonařem Jírou. Největší Václav byl ulit roku 1501 mistrem Bartolomějem a prostřední Anna roku 1558 mistrem Brikcím z Cinperka. Za první světové války byly zvony sejmuty a odvezeny. V roce 1929 byly zdejšími občany zakoupeny zvony nové. Dlouho na zdejší věži nepobyly, byly odvezeny za německé okupace.

Po válce byla provedena sbírka, která však ztratila smysl, přišla měnová reforma a sebrané peníze byly znehodnoceny. A tak se vybíralo znovu a nakonec byl přece jen vysvěcen nový zvon. Rotunda postupem času velice chátrala. V roce 1947 došlo k opravám, byla zhotovena nová vazba na lodi a položena krytina. V roce 1976 došlo k velké opravě, na věži byly vyměněny krovy a došlo k omítnutí celého objektu.

Největších oprav se libouňský románský skvost dočkal až po roce 2000. Byly kompletně restaurovány oltáře, kazatelna a bylo odborně provedeno zpevnění zlidovělých maleb na zdích. Byly zde odkryty nové vzácné fresky. Došlo i na opravu a impregnování dřeva na kruchtě.

Rovněž byla provedena oprava omítek na rotundě, penetrováno a natřeno zdivo. Byla realizována generální oprava vazby na lodi a na střechu položeny nové prejzy. Opravy se dočkala zvonička a bylo kompletně obnoveno oplechování celého kostela. Nový krov dostala i sakristie včetně márnice. Nově byla opravena branka na hřbitov a hřbitovní zdi v celé délce. Vyřešen byl i odvod dešťové vody od kostelíku a ze hřbitova. Nově bylo instalováno osvětlení kostela, jak uvnitř, tak zvenku. 4. října 2009 byl kostel opět slavnostně vysvěcen Panem biskupem Herbstem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám