Hlavní obsah

Dům v nebi: místo dobrodružství zažila Kanaďanka drsné somálské zajetí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nedělejte si starosti, jde nám jen o peníze od vašich vlád. Nechceme ublížit vašim rodinám,“ slyšela Kanaďanka Amanda Lindhoutová od jednoho ze svých somálských únosců. Od dětství se jí líbilo cestování, dobrodružství poznávání ciziny, o kterých četla v zeměpisných magazínech.

Foto: nakladatelství Jota
Článek

Veškeré peníze, jež si vydělala jako servírka, věnovala do cestování, se svým bývalým přítelem australským fotožurnalistou Nigelem Brennanem procestovali mnoho míst, až se dostali do Somálska. Přestože věděla, že Somálsko je jednou z nejnebezpečnějších zemí, bylo pro ni skutečné ohrožení naprosto abstraktním pojmem.

Mně se přece nemůže nic stát, si říkala řada lidí, kteří posléze zmizeli beze stopy po celém světě…

Již druhý den po vstupu do Somálska unesla Lindhautovou a Nigela skupina Somálců, aby za ně dostali výkupné. Tři milióny dolarů, zněl jejich požadavek. 460 dnů trvalo zajetí, nakonec únosci peníze dostali. Sice jen třetinu, milión, ale sehnat i takovou částku stálo mnoho úsil a na unesené se skládalo mnoho institucí a jedinců.

Knihu Dům v nebi napsala Lindhoutová s novinářkou Sarou Corbettovou, název je podle jednoho z domů, v nichž ji během zajetí věznili, únosci je neustále přemisťovali.

Rok a čtvrt ve strachu o život, zažila i čepel zubatého nože na krku, neústupnost únosců a jejich postoj k ženám. Náboženský extremismus, násilí. To vše jako následek touhy po dobrodružství, po silných zážitcích na celý život. Naivní optimismu není v rizikových zemích rozhodně na místě, záchrana unesených je velmi složitá a nákladná operace.

Dům v nebi je vysoce aktuální četbou. Polarizovaný svět se stále více vyhrocuje, hrát si na hrdiny se rozhodně nevyplácí.

Po propuštění se Lindhoutová začala věnovat humanitární práci v oblasti východní Afriky.

Knihu Dům v nebi vydalo brněnské nakladatelství Jota.

Reklama

Výběr článků

Načítám