Hlavní obsah

Dům kultury v Kroměříži zavzpomíná na písničkáře Karla Kryla

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínka na Karla Kryla je název komponovaného pořadu k (ne)dožitým 75. narozeninám Karla Kryla, který proběhne ve čtvrtek 4. dubna od 17 hodin v sále Klubu Starý pivovar v Prusinovského ulici. V programu zazpívá nejen Pavel Foltán.

Foto: Otto Dlabola

Karel Kryl.

Článek

V komponovaném pořadu písniček a vzpomínek, který připravil Dům kultury v Kroměříži, zazní Krylovy písně v podání brněnského písničkáře Pavla Foltána a kroměřížských muzikantů, například manželů Štěpánových ze skupiny Jamtour.

Vstup na pořad Vzpomínání na Karla Kryla k (ne)dožitým narozeninám bude zdarma. Po celý den bude zdarma také vstup do sousedící Expozice Karla Kryla.

Karel Kryl se narodil 12. dubna 1944 v Kroměříži jako druhý ze tří dětí do rodiny knihtiskařů. Rodina vlastnila tiskárnu Kryl & Scotti v Novém Jičíně, nicméně po záboru Sudet v roce 1938 se přestěhovala do Kroměříže, kde Krylův dědeček tiskárnu obnovil. V roce 1950 byla tiskárna zničena komunisty.

Mladý Karel si přál být nejdříve hrnčířem, jako jeho pradědeček, později se ale rozhodl zaměřit se na hudbu a poezii. Jeho písně se od roku 1966 hrály v rozhlase a první desku vydal půl roku po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Titulní píseň tohoto alba Bratříčku, zavírej vrátka byla později zakázána a stala se symbolem své doby.

V září 1969 Karel Kryl po účasti na festivalu v německém Waldecku v Německu zůstal a jeho další desky až do roku 1989 vycházely jen v exilu. Spolupracoval s redakcí Svobodné Evropy, psal básně, písně, reportáže a knihy. V letech 1969 - 1989 byl jedním z představitelů československého protikomunistického protestsongu.

Do Československa se Karel Kryl vrátil 30. listopadu 1989 na pohřeb své matky. Nadšení ze sametové revoluce Krylovi vydrželo jen velmi krátce a začal kritizovat polistopadový společenský vývoj.

Zemřel velmi náhle na srdeční příhodu 3. března 1994 v Mnichově, ve věku nedožitých padesáti let. Pochován je na Břevnovském hřbitově v Praze.

Expozice Karla Kryla

Osobnost Karla Kryla, významného kroměřížského rodáka, se stala inspirací pro originální "zážitkovou" expozici, která připomíná rozmanité dílo básníka s kytarou – a stejně taková je i jeho expozice v Kroměříži. V žádném případě v ní nenajdete vitríny s muzejními artefakty ani Krylovy osobní předměty či jiné relikvie. Naopak expozice vás přímo vtáhne do Krylových myšlenek, jejím hlavním smyslem je vyvolat v návštěvnících pocity, prožitky a emoce.

Smyslem působivé Expozice Karla Kryla, kterou vytvořil divadelní scénograf Jan Konečný a která byla otevřena v září 2014, bylo představit Karla Kryla nikoliv jako umělecko-politický fenomén, ale jako významnou komplexní osobnost naší kultury. 

Koncept je založen na scénické podpoře emocionálního působení Krylova díla bez důrazu na časovou osu a faktografii jeho života. Expozice tedy není podle tvůrců expozice „knihou“ v níž je nutné listovat, ale sjednocující metaforickou scénou jeho děl.

Od listopadu 2017 je v expozici k vidění i malá výstava s nosiči Karla Kryla a Marty Kubišové, které zapůjčila společnost Supraphon.

Další informace https://www.dk-kromeriz.cz/vzpominka-na-karla-kryla

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám