Hlavní obsah

Dům kultury v Kroměříži nabídne koncert pražské rockové legendy ECHT!

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Zatímco v minulých dnech koncertovali v Domě kultury v Kroměříži Petr Kolář i Karel Plíhal, za pár dní je na programu rock. V pátek 23. října tady vystoupí pražská rocková skupina ECHT! Jako předskokan se představí taneční partička M Dance crew KM.

Foto: archiv Dům kultury v Kroměříži

Během koncertu kapely ECHT! vystoupí i taneční skupina M dance crew KM.

Článek

Kapela ECHT!, která vznikla v roce 1988, bývá označována kromě undergroundové i za pub rockovou, pub punkovou nebo dokonce i za country pubovou legendu. V této souvislosti však všechny tyto termíny patří spíše do uvozovek. I když má tato kapela k šenkům, klubům a hospodám vztah vesměs kladný, označovat její hudbu za vyloženě podzemní či hospodskou je nepřesné.

Určit žánr, který hraje, se už pokoušela početná skupina novinářů a kritiků, otázka však zní nakolik úspěšně. Písničky na všech třech doposud vydaných CD Hořký pití, Smutný věci a Je mi krásně jsou většinou svižně zhudebněnou poezií textaře a kapelníka Karla Malíka.

Čím se však muzika kapely ECHT! skutečně vyznačuje, je to, co občas zarazí i zkušené publikum. Texty více méně závažné popisují někdy až osudové problémy, jsou doprovázeny vesměs hudbou vyloženě rozvernou až do skoku. To je pro ECHT! skutečné specifikum. Jinak zařadit je šmahem do jakéhokoli „šuplíku“ vždy bylo a je trochu ošidné.

I když kapela koncertuje od doby svého vzniku po mnoha klubech a sálech především v Čechách a na Moravě, podniká občas i „spanilé jízdy“ do zahraničí. V poslední době to bylo například „pološílené“ turné po zemích evropského severovýchodu - přes Polsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko do Běloruska, Ruska a zase do Polska. Obnášelo to strávit asi 7000 km na cestách a téměř každý den koncertovat. Zájezd byl společný se spřátelenými kapelami Už jsme doma a M. CH. bandem. Později se jelo v sestavě (obohacené ještě o Jablkoň) koncertovat naopak na severozápad do Holandska. To už bylo standardní turné.

Mimo další „výpady“ do Francie, Německa nebo Rakouska byla pro ECHT! významná i účast na výroční výstavě Andyho Warhola v Paříži společně s legendárními The Velvet Underground. Jinak jezdil ECHT! pravidelně každý rok na začátku nebo konci léta do přímořského městečka Tisno do Chorvatska, vždy ještě s jinými soubory jako Garage, Pluto nebo -123 minut.

Za dobu trvání se v souboru ECHT! sice vystřídalo více hudebníků, ale v současnosti se již delší dobu představuje v tomto ustáleném obsazení: Karel Malík, Vladimír Zatloukal, David Macháček, Ondřej Jedlička, Tomáš Schilla a Jiří Michálek.

Bonusem kroměřížského koncertu, který se koná 23. října od 20 hodin ve Společenském sále, bude vystoupení kroměřížské taneční skupiny M Dance Crew KM, která se představí v roli předskokana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám