Hlavní obsah

Dubické výhledy na meandrující Labe a vrcholy Českého středohoří

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Od půvabného kostelíka svaté Barbory v Dubičkách, který je vidět i ze silnice mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi, je jeden z nejhezčích výhledů na meandrující Labe sevřené v kaňonu až do Saska.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel svaté Barbory

Článek

Vyhlídková plošina pod kostelíkem přilehlá k penzionu byla za slunečného dne zaplněná převážně cyklisty. Lákala skvostná vyhlídka i zahrádka penzionu, s pivem či domácí limonádou si můžete odskočit pokochat se dokonalým výhledem.

Dubice spolu s Dubičkami jsou místní částí větších Řehlovic, pod které spadají také Stadice, s pomníkem Přemysla Oráče. Obce jsou takzvanou dvojvesnicí, založil je počátkem 13. století Zdeněk z Dupicz. Pod kostelem se rozkládají Dolní Zálezly, obec proslulá vínem, zrovna jako nedaleké Žernoseky.

Výhled, kam se podíváte

O svatobarborského kostela se otevírá jeden z panoramatických výhledů na Labe a vrcholy Českého středohoří. Dalšími rozhledovými body v okolí jsou Srbova vyhlídka, Mlynářův kříž, postavený na památku padlých v 1. světové válce, leží kousek od Dubického kopce (358 m. n. m).   

Další je Doerellova vyhlídka na Výsluní, tu najdete jižně. Pojmenovali ji podle malíře Ernesta Gustava Doerella, chodil sem často malovat. Tyto vyhlídky jsou na hraně údolí, dále od srázu leží na vrchu mezi Dubicemi a železniční zastávkou Radejčín stejnojmenná rozhledna.

Jedná se o vyhlídkovou plošinu na věži mobilního operátora, jejíž výška je 30 metrů. Plošina je umístěna v 18 metrech, dostanete se na ni po 97 stupních točitého schodiště. Pod věží se nachází tunel dálnice D5.

Z věže je panoramatický výhled, od svaté Barbory obsáhnete 180 stupňů, ale i to stojí za to. Dalším výhledovým bodem je vrch Skalka, vyhlídku používají paraglidisté pod názvem Frňák.  

Na stěně vyhlídkové plošiny Dubičky u penzionu je výhled zvěčněn na velké tapetě s vyznačením vrcholů, které před sebou vidíte. Zcela vlevo je Porta Bohemica, Brána Čech, která dala název folk-countryovému festivalu Porta. Vznikl v roce 1967, loni slavil padesátku, několikrát se stěhoval a na jeho podiích vystoupily stovky výtečných muzikantů a kapel.

V penzionu u svaté Barbory výborně vaří, je tu příjemná a rychlá obsluha, ceny přiměřené.

Kostel vystavěli na místě kaple v roce 1597, několikrát byl pobořený a znovupostavený. Cenný je renesanční štít se sochou svaté Barbory v nice nad vchodem.

Jak se tam dostat

Z Vilemína jezdí do Dubice autobus, vede sem i železnice z Lovosic nebo Ústí nad Labem, vystupuje se v Dolních Zálezlech.

Reklama

Výběr článků

Načítám