Hlavní obsah

Duben bude tradičně bohatý na svatby. Kde se nechat oddat v Plzni?

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duben je na svatby statisticky jeden z nejbohatších měsíců. Po zimním období, kdy svateb tradičně ubývá, využívají snoubenci přívětivého počasí a romantické jarní atmosféry. Obrátili jsme se na starostu centrálního plzeňského obvodu Jiřího Strobacha, aby nám objasnil, jak je to se svatbami v Plzni.

Foto: Hynek Mojžíš

Na otázky týkající se organizace svateb v Plzni odpovídal starosta plzeňského centrálního obvodu Jiří Strobach.

Článek

Kdo v Plzni oddává?

Ze zákona je oddávajícím starosta a místostarosta. Dále určuje Rada obvodu seznam oddávajících, jimiž jsou členové zastupitelstva obvodu.

"To se projevilo např. při posledních volbách do zastupitelstva obvodu, kdy pan starosta Strobach v mezidobí oddával i 15 svateb denně,“ informoval Novinky.cz asistent starosty Jiřího Strobacha Vilém Hodek.

Kdy se nechat oddat?

V Plzni se standardně oddává v sobotu a v neděli od 8.30 do 18.00 s hodinovou pauzou v rozmezí 12.00 – 13.00.

Kde se nechat oddat?

Standardně je jako místo svatebních obřadů stanovena obřadní síň plzeňské radnice, nicméně na přání snoubenců je v rámci okresu Plzeň město možno oddávat také mimo radnici. 

"Místo konání obřadu by mělo být pro tento účel vhodné a nesmí ohrozit bezpečnost snoubenců a jejich hostů. Nejčastěji se mimo obřadní síň oddává například v Západočeském muzeu, Pivovarském muzeu, galerii Masné krámy, Křižíkových sadech. Výjimkou nejsou ani svatby ve vnitřních či vnějších prostorách hotelů a restaurací,“ uvedl starosta centrálního obvodu Jiří Strobach.

Pokud snoubenci požadují svatební obřad mimo obřadní síň nebo mimo stanovené termíny, je zde vymezen správní poplatek ve výši 1000 korun, ke kterému je třeba připočítat poplatek za pronajaté místo. Ten je stanoven individuálně a to podle majitele objektu.

Kde domlouvat termín?

Snoubenci se mohou v této otázce obrátit na matriku centrálního obvodu a to buď osobně nebo telefonicky na 378 036 538. Jak informuje starosta Strobach, v měsíci dubnu je prozatím dostatek volných termínů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám