Hlavní obsah

Družina sv. Václava zahájí jedenácté Svatováclavské slavnosti v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Již pojedenácté čeká Dobrušku kulturní maratón v podobě Svatováclavských slavností. Poslední zářijový víkend si přijdou na své milovníci hudby doslova všech žánrů, divadla, výtvarného umění, ale také dobrého jídla, vína, burčáku a typicky českých řemeslných výrobků.

Foto: město Dobruška (archiv)

Svatý Václav se svou družinou každoročně zahajuje Svatováclavské slavnosti v Dobrušce.

Článek

V pátek 26. září zazní v 19.30 hodin z ochozu renesanční radnice slavnostní fanfáry v podání Dobrušského žesťového sdružení, které uvítají družinu sv. Václava v centru města. Právě patron české země totiž každoročně zahajuje Svatováclavské slavnosti v Dobrušce.

A pak se už rozjede pestrý program, v němž každý návštěvník najde něco svého. YoYo band Richarda Tesaříka, jemuž bude patřit velká část večera na náměstí F. L. Věka, netřeba představovat. První den slavností zakončí kapela se zajímavým názvem Furt Fajn z nedaleké České Skalice.  

V sobotu 27. září už v 9 hodin zaplní náměstí stánky, řemeslníci a výrobci a začne tradiční jarmark historických řemesel a výrobků, tentokrát okořeněný Zdeňkem Vlčkem a Divadlem Wagabundus Collective z České Lípy.

Nabídku výrobků ze dřeva, keramiky, kůže nebo proutí, specialit z udírny či rožně, k nimž dokonale pasuje místní pivo Rampušák, moravské víno nebo burčák, zpestří opět maďarské klobásy, jitrnice, jelítka a vynikající víno z oblasti Badacsony.  

Odpolední hudební přehlídku odstartuje královehradecká Skautská kapela, po ní bude na řadě cimbálová muzika Šmytec z Kobylí. Zcela jiný žánr nabídne Black Buřiňos se zaměřením na jazz a dixieland. Největším sobotním tahákem by měla být ostravská skupina Legendy se vrací. 

Nedílnou součástí Svatováclavských slavností jsou vždy výstavy a letos tomu nebude jinak. V synagoze najdou návštěvníci Hrátky z látky dobrušských patchworkářek, v knihovně sochy a obrazy Zdeňka Macháčka nazvané Zrození, lapidárium patří keramice a obrazům Karla Štětiny, Rýdlova vila výstavě ručních prací, nazvané Šikovné ruce a malý sál Společenského centra dětským kresbám z partnerského města Ábrahámhegy.  

A až náměstí ztichne a letošní Svatováclavské slavnosti skončí, začne hned následující den v Dobrušce již čtvrtý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka.

Slavnostní zahájení proběhne v neděli 28. září v kostele sv. Václava, kde vystoupí špičková houslistka Gabriela Demeterová spolu s vynikajícím varhaníkem a organologem Pavlem Černým.            

Reklama

Výběr článků

Načítám