Hlavní obsah

Druhý ročník festivalu zdravotně postižených Umíme se bavit v Libochovicích

Novinky, Jiří Růzha

Ve středu 19. září bavilo na 70 umělců ze sedmi zařízení sociální péče více jak 350 diváků i sebe samotné na druhém ročníku festivalu s přiléhavým názvem Umíme se bavit.

Foto: Jiří Růzha

festival Umíme se bavit 2012 - finále odpoledního programu

Článek

Umění a handicap - všechny umělecké formy zasahují i do života zdravotně postižených občanů. Vnímají je nejen jako konzumenti, nýbrž se také aktivně podílejí na jejich rozvíjení. Existují handicapovaní malíři, básníci, spisovatelé, herci, hudebníci, dokonce i tanečníci. Lze to však nazvat uměním? Někdo možná vznese námitky, že zde není vše dokonalé, že jsou tam chyby, že občas zazní něco falešně, ale všem těmto lidičkám to jde přímo ze srdce, a to je podstata všeho umění.

Město Libochovice dalo naší krásné zemi mnoho umělců, pořádají se zde festivaly různých žánrů a věkových skupin, vyhlášené je Libochovické divadelní léto pořádané neméně slavnou divadelní scénou, prostě umění je v našem malém městečku téměř na denním pořádku.

A právě proto přišla loni parta nadšenců z T.O. Bílý zajíc na městský úřad s návrhem uspořádat ve městě jednodenní festival úplně jiného žánru, než jaké byli občané zvyklí vídávat a slýchávat. Tak vznikl festival s názvem Umíme se bavit. Již v názvu se říká, že zdravotně a mentálně postižení občané se opravdu umí dobře bavit.

Festival pořádalo město Libochovice společně s T. O. Bílý zajíc Libochovice za finančního přispění Ústeckého kraje z Programu podpory regionální činnosti pro rok 2012. Záštitu nad festivalem si vzaly hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, radní Ústeckého kraje Bc. Jana Ryšánková a starostka Libochovic Ing. Jana Holá. Ovšem svoje místo zde mají i sponzoři Skloservis s.r.o, Penny Market s.r.o. a Atelier Prošek, kterým patří hluboký dík za obrovskou pomoc.

Festival nabídl divákům divadelní, taneční a hudební vystoupení ve dvou dvouhodinových blocích, které skvěle provázela herečka Ivana Andrlová. Atmosféra byla přímo úžasná, že se i sama paní Andrlová nechala strhnout a při produkci skupiny AJETO vkročila do programu a zazpívala s nimi písničku Dělání z pohádky Princové jsou na draka, v níž ztvárnila roli princezny.

Diváci mohli zhlédnout taneční skupinu Lucarino Dance z DNS Čížkovice tančící americké Line Dance, soubor Liběšáček z DNZ Liběšice a tanec Slůně, hudební skupinu Křešičanka – Pustajka z DNP Křešice, taneční skupinu Boubelky z MPS DS Louny, kde letos tančili i vozíčkáři, divadelní soubor „Bez zámků“ z DBZ Tuchořice a jejich Bamboleo, divadelní soubor Termiti z DZR Terezín a jejich humorné podání pověsti o Přemyslu a Libuši a skvělé podání písní pohádkových i nepohádkových již zmíněné skupiny AJETO z DOZP Sulická Praha.

Úžasná atmosféra a skvělé výkony byly opět odměněny jednak velmi dobrým obědem, který osobně připravila a nazdobila paní Bauerová, majitelka restaurace Pamplona v Libochovicích, a jednak již tradiční diskotékou Petra Vrány po slavnostním ukončení festivalu. Vrána dokázal z již dost unavených umělců vymáčknout neuvěřitelné taneční výkony.

Druhý ročník festivalu Umíme se bavit (www.umimesebavit.bilyzajic.com) skončil, zůstalo po něm mnoho zážitků a mnoho fotografií a hlavně, když to podmínky umožní, chuť pokračovat a za rok se zase sejít při dalším, třetí ročníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám