Hlavní obsah

Drsnou komedii O klucích aneb Jsem kuchta uvede v další repríze Divadlo U22

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další reprízu hry německého autora Davida Giesselmanna O klucích aneb Jsem kuchta uvede pražské Divadlo U22 v pátek 8. listopadu. V režii Romana Urbance hrají studenti či čerství absolventi konzervatoře v Praze, ale i zkušení a známí herci Dana Pešková a Jiří Bartoň.

Foto: Lenka Raubová

Protagonisté drsné komedie O klucích aneb Jsem kuchta.

Článek

„Od autora se mně líbila divadelní hra Pan Kolpert,“ říká režisér Roman Urbanec. „Chtěl jsem si od něj přečíst něco dalšího a narazil jsem na hru Über Jungs. Za tuto hru obdržel autor David Gieselmann v rámci festivalu Heidelberger Stückemarkt cenu za Nejlepší hru pro mládež (JugendStückePreis). Jde o vtipnou, ironickou hru o chování dnešní mládeže. Možná trochu drsnou, ale i pro naši současnost pravdivou. Tak možná tento exkurs do světa mladých, bez cenzury, může být prospěšný pro každého z rodičů. A těm mladým může poskytnout zrcadlo. Navíc některé fáze života lze jen těžko přeskočit. A tak jsme se rozhodli uvést tuto hru v české premiéře.“

I když příběh opanují mladiství delikventi s jejich slovníkem, hra německého dramatika Davida Giesselmanna má právě díky režii Romana Urbance nejen akční průběh se všemi mikro příběhy, ale i tolik potřebnou katarzi. Nové hře souzní zdařilý český překlad Anežky Rusevové či chytrá dramaturgie (Filip Bařina), ale také výběr hudební složky i rekvizit (jezdící vozíky na kolečkách nemají chybu) stejně jako herecké výkony.

Vedle antihrdinů v podání mladých, začínajících a nesporně talentovaných herců (Filip František Červenka, Aleš Kaizner, Martin Klapil, Darija Pavlovich, Martin Šnajdr/Daniel Beroun) publikum zaujmou i představitelé světa dospělých – kuchařka Christine a státní zástupce Aschenbach. Ti ztvárňují zkušení herci Dana Novák Pešková a Jiří Bartoň a dotvářejí tak další kvalitu ambiciózní inscenace. Právě jejich charakterní herectví dává hře o dnešním světě a lidem v něm celistvost a rovnováhu, což ocenilo premiérové publikum.

Podle režiséra je inscenace určena pro všechny, jejichž věk je 13+. Zároveň může zaujmout jak dospělé publikum, tak i rodiče s adolescenty.

„Po představení by mě pak moc a moc zajímala rozmluva mezi teenagerem a rodičem. Zazní i slangové výrazy, které však současní mladí používají všude možně, možná snad jen ne doma, s ohledem na svoji rodinu. Přece jen se německá dramatika s ničím nepáře. Děj je překotný a nevím, zda předvídatelný,“ míní režisér, který připravil dvě premiéry.

Zatímco ta první proběhla 10. října v komorním Divadelním ateliéru ve Strašnicích, druhá byla o den později na jevišti Divadla U22 v Praze 10 - Uhříněves.

„Atmosféra agresivity je zde logicky vyjadřována příslušným jazykem a dynamickými jevištními akcemi. Celé představení je charakterizované prudkými střihy a jedině herečka Dana Novák Pešková a já ve svých postavách zajišťujeme jakýsi "usměrňující" dospělý protipól pěti pubertálním rozjívencům, schopných v důsledku i vraždy,“ uzavírá herec Jiří Bartoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám