Hlavní obsah

Dříteňská základní škola čeká na děti v novém kabátě

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti z Dřítně na Českobudějovicku čeká 1. září velké překvapení. Jejich škola se totiž přes prázdniny zcela změnila. Ještě donedávna nijak zvlášť zajímavá budova nyní září novými pestrými barvami. Obec totiž dokončila zateplení a kompletní rekonstrukci pláště celého školního objektu pro 215 žáků.

Foto: Lenka Pokorná

Nová fasáda základní školy (v pozadí) září i při pohledu z dopravního hřiště.

Článek

„Stavební akci jsme zahájili loni v listopadu postupnou výměnou oken a dveří za provozu školy. Hlavní práce se pak uskutečnily v průběhu letních prázdnin. V souvislosti s tím proběhla také revitalizace deseti obecních bytů nad školou, oprava odpadů a kanalizace i úprava prostranství před školou včetně ozelenění. Děti tak nyní přivítá škola ve zbrusu novém kabátě,“ uvedl starosta Dřítně Josef Kudrle.

Celkové náklady projektu dosáhly bezmála 6,5 miliónu korun, z nichž 4,7 miliónu korun pokryly dotace z Fondu soudržnosti Evropské unie a Státního fondu životního prostředí.

Dříteňští podle starosty myslí na budoucnost a s tím souvisí právě investice do školství i například plánovaná výstavba nových rodinných domů. Obec s přibližně 1650 obyvateli a dalšími osmi místními částmi tak nestárne. „Nový územní plán obce počítá s přípravou parcel pro výstavbu 40 rodinných a bytových domů. Očekáváme příliv mladých rodin a těm musíme poskytnout vhodné zázemí,“ zdůraznil Kudrle.

Dříteňská základní škola je devítiletá a její součástí je mateřská škola, školní jídelna a družina. Jako tělocvična jí slouží sousední sportovní areál s krytou halou. Spádovou oblastí základní a mateřské školy jsou všechny dříteňské místní části a Nákří. Na druhý stupeň sem pak přecházejí také žáci z nedalekého Olešníka i děti z jiných okolních obcí.

„Prvního září přivítáme 23 prvňáčků. Naše kapacita je 215 dětí a máme přihlášeno 210 dětí, takže jsme prakticky plně vytíženi. Děti i vyučující nyní díky rekonstrukci čeká ve třídách mnohem vyšší tepelný a akustický komfort. Hospodaření školy, potažmo obce, která nás zřizuje, pak provozní úspory v nákladech za energie,“ konstatovala ředitelka ZŠ a MŠ Dříteň Blanka Vlasáková.

Zdejší základka má vynikající pověst i velmi mladý pedagogický sbor. Její „venkovský rozměr“ navíc umožňuje vytvořit mezi dětmi, rodiči a učiteli velmi úzké vazby. Škola disponuje 13 klasickými učebnami, všemi ovšem vybavenými interaktivními tabulemi a speciální multimediální učebnou. Nechybí ani odborná učebna pro pracovní činnosti. Škola má také vlastní počítačovou síť s internetem, rozsáhlý školní pozemek a dopravní hřiště.

Zcela vytížena kapacitně je v Dřítni také mateřská škola. Tu postavila obec v rekordně krátké době v létě 2012 s celkovými náklady přibližně 15,6 miliónu korun.

Dříteňští se netají tím, že profitují z blízkosti Jaderné elektrárny Temelín. Výsledkem toho byl například pětimiliónový příspěvek na výstavbu nové školky vygenerovaný v rámci spolupráce Jihočeského kraje a Skupiny ČEZ.  Na přilehlé Oranžové hřiště získali další milión korun z prostředků Nadace ČEZ. V obci tak postupně vzniká jednotný školský areál s možností rozšiřování a další modernizace.

„Jde o velmi významný krok pro budoucí rozvoj obce, který se nám díky dotacím, krajským zdrojům a příspěvkům temelínské elektrárny daří postupně naplňovat,“ připomněl starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám