Hlavní obsah

Dřevo není odpad - inovativní projekt z Plzeňského kraje

Novinky, Michael Rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský kraj má další prvenství související s ekologií a snižováním zátěže průmyslových a logistických toků na životní prostředí. Týká se provozu bezodpadové výroby.

Foto: Michael Rada

Vstupní materiál

Článek

Podnikatel Aleš Beran patří se svou společností VO Beran k největším výrobcům bezsukového materiálu v České republice. Pracovníci zpracovávají pro klienty z řad stavebních a obchodních společností, ale i soukromníků více než 1000 kubíků dřeva měsíčně. S ohledem na toto množství by se dalo očekávat množství dopadu - jenže ten se zde netoleruje.

Veškeré přebytky výroby jsou dále zpracovávány a jsou z nich buď vyráběny další výrobky (např. brikety apod.), či jsou dodávány ve formě biomasy do spaloven biomasy, které z ní vyrábí elektrickou energii a teplo, jak je tomu např. i v případě Plzeňské Teplárenské.

S ohledem na volnou kapacitu strojního zařízení hledala společnost další volné zdroje materiálu a zároveň partnery, kterým by mohla nabídnout oboustraně zajímavou spolupráci. Mezi prvními klienty jsou japonské a francouzské společnosti, které ochranu životního prostředí berou jako jednu ze svých priorit.

Inovativnost spočívá ve schopnosti přeměnit dřevěné výrobky - např. přepravní boxy, palety, trámy, dřevotřísku a další - na materiál vhodný pro další použití. "Projekt vzbudil značný ohlas, protože množství dřeva končí v odpadových kontejnerech a na skládkách, což všem připadá nesprávné a je to i finančně náročné," uvedl Aleš Beran.

"Naše společnost klientům garantuje nejenom přesnou evidenci množství, ale i jistotu, že životní cyklus dřeva bude prodloužen, což bude mít pozitivní vliv na životní prostředí," dodal.

Z vyjádření vedoucí odboru životního prostředí Plzeňského kraje Bc. Dagmar Svobodové vyplývá, že tuto aktivitu vedoucí k ozdravení životního prostředí vítá a věří, že se pomůže snížit objem dřevěného industriálního odpadu, který je v kraji generován ve velkých objemech.

Z průzkumu provedeného společností Sumisho Global Logistics, která projekt podporuje, vyplývá, že systémové řešení tohoto typu je ojedinělé nejenom v tuzemsku, ale i Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám