Hlavní obsah

Drážďanská superkamélie s desetitisíci květy je opět v plné kráse

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je rok od roku krásnější, zraje jako víno a vypadá jako mladá žena. Jaro v Drážďanech ohlašuje starodávný více než dvousetletý cizokrajný keř s magickým jménem kamélie (latinsky camellia japonica). Loni probudilo slunečné počasí kamélii již během února, téměř o měsíc dřív než obvykle.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Letošní zima v Německu aspiruje na pozici nejtmavší zimy od začátku monitorování v roce 1951, tj. za posledních 62 let.

Není tedy divu, že jsou zatím na kamélii ve skleníku zámku Pillnitz vidět jen rašící pupence. Zámek se nachází na předměstí Drážďan. Přes 35 tisíc květů ozdobí keř během března a návštěvníci se budou moci kochat pohledem na záplavu karmínové červeně podle odhadů až do začátku dubna. Během svého života dosáhla kamélie i přes různá úskalí úctyhodných rozměrů. Její průměr činí 11 metrů a výška téměř 9 metrů. Kamélie japonská patří do čeledi čajovníkovitých.

Při požáru málem umrzla

Cesta kamélie do Pillnitzu vedla podle legendy přes londýnskou Královskou botanickou zahradu v Kew. Tam ji prý přivezl roku 1779 ze své cesty po Japonsku švédský botanik Karl Peter Thunberg (1743-1828).

Na drážďanský dvůr se rostlina dostala někdy mezi lety 1780-1790. Dvorní zahradník Carl A. Terscheck ji přesadil na současné místo v roce 1801. Přes mrazem chránily kamélii zprvu kamny vytápěné dřevěné domky. Roku 1905 způsobila přehřátá kamna požár a kamélii během hašení za 20stupňového mrazu pokryla vrstva ledu z hasicí vody. Vzniklý ledový krunýř ji pravděpodobně v dalších dnech uchránil před zmrznutím a kamélie na jaře naštěstí opět obrašila. Dřevěný domek byl obnoven a ochraňoval kamélii až do roku 1992.

Ničivé nálety na konci druhé světové války se naštěstí Pillnitzu vyhnuly. Poté byl zřízen velký skleník, který je v zimě vyhříván na teplotu 4-6°C. Skleník má uvnitř ocelové ochozy pro návštěvníky, je 13,2 metry vysoký a váží 45 tun. Pohybuje se na kolejnicích a v květnu, když už nehrozí mrazy, se přesune vedle kamélie, kde stojí do října.

Od hradu po pískovcové jehly

Nádherný je i zámecký park, u zámku přistávají na Labi výletní lodě z Drážďan. V okolí můžete navštívit například pevnost Koenigstein, pískovcové útvary na Bastei, hrad Stolpen, popelkovský zámek Moritzburg, muzeum Karla Maye v Radebeulu, zámek Albrechtsburg v Míšni, o Drážďanech netřeba mluvit.

Internetový portál o Drážďanech je v češtině www.ddin.cz, většina zámků a památek v okolí poskytuje audioprůvodce v češtině

Reklama

Výběr článků

Načítám