Hlavní obsah

Dragsteři ovládli letiště v Hoškovicích

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos opět se konalo na letišti v Hoškovicích u Mnichova Hradiště setkání příznivců rychlých motorek tzv. dragsterů. Letošní Dragday připadl na první květnový víkend, a tak jsme mohli ve dnech 4.-5. května shlédnout přehlídku nejrychlejších motocyklů.

Foto: Jiří Cysař

Dragster

Článek

Sobotní den byl vyhrazen kvalifikačním jízdám a letos také poprvé závodům celebrit.

Tohoto závodu se zúčastnil např. zpěvák Jakub Smolík. Bylo to však pouze zpestření velké sportovní podívané, která začala poté.

Závod byl zahájen přesně podle časového harmonogramu ve 12 hodin jízdou příchozích, jelikož si tento závod mohou vyzkoušet i amatérští motorkáři na silničních motorkách. Samozřejmě musejí splňovat podmínky pořadatele.

Počasí závod přerušilo

Bohužel do závodu zasáhlo počasí a zpočátku mírný déšť se během několika málo minut proměnil v liják a závod musel být přerušen. Na mokré trati z bezpečnostních důvodů nesmí dragsteři jezdit. Po asi hodinovém dešti byla soutěž obnovena, ale ještě předtím jsme byli svědky přehlídky osobních automobilů kroužících po dráze, což s porovnání se závodními motocykly vypadalo komicky. Ale byla to nutnost pro vysušení závodní čtvrt míle.

Po restartu závodu již vše probíhalo jako na drátkách a dostaly se ke slovu i speciální motorky vyrobené pouze pro tyto závody, i upravované silniční  motorky řazené podle kategorií objemu a úpravy.

Tento sport si také již buduje juniorskou základnu, a proto byla i vložena kategorie juniorů a dětí na malých dragsterových speciálech, samozřejmě dostatečně bezpečných a s minimálním výkonem.

Opravdovým zážitkem a to nejen pro příznivce dragsterových strojů byly starty unikátních dragsterových speciálů. Tyto motocykly jsou stavěny pouze na tyto závody a to nejsilnější objem byl zde viděn přes 2 500 ccm což pro představu jsou dvě Fabie.

Start tohoto monstra je opravdu zážitkem pro všechny smysly, jelikož při zahřívání pneumatiky je cítit zápach pálící se gumy, hluk trhá ušní bubínky a země se chvěje.

Měl jsem možnost být u startu těchto speciálů a při rozjezdu jsem měl pocit, že startuje raketový motor.

Kvalifikační jízdy určily pořadí dnešních eliminačních nedělních závodů, kdy jedou proti sobě vždy dva jezdci a to vždy s podobným časem a tyto souboje určí vítěze ve všech kategoriích.

Výsledky dnešního závodu a další závody naleznete na www.dragster.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám