Hlavní obsah

Dostavbu pražské Svatovítské katedrály završí nové varhany

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Definitivní tečkou za dostavbou pražské katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha v 21. století budou nové majestátní varhany.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

„Držitelé klíčů od Korunní komory, kde jsou uloženy korunovační klenoty, se 10. dubna setkali v katedrále, aby zahájili realizaci projektu nových varhan,” uvedl Mgr. Aleš PIŠTORA z tiskového oddělení Arcibiskupství pražského.

Po úvodním slově pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky promluvili i další držitelé klíčů, a to prezident republiky Miloš Zeman, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, premiér Bohuslav Sobotka, primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová a probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Václav Malý.  

Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem. Stavbu gotické katedrály zahájil Karel IV. roku 1344. První stavitelé, Matyáš z Arrasu a později Petr Parléř, postavili chór s věncem kaplí, Svatováclavskou kapli, Zlatou bránu a spodní část hlavní věže.

Po staletí pak chrám zůstal nedokončen, přestože se někteří panovníci pokoušeli pokračovat ve stavbě. Teprve ve 2. polovině 19. století zahájila Jednota pro dostavění chrámu sv. Víta opravu původní části a dostavbu katedrály v novogotickém slohu. V roce 1929 byl chrám slavnostně vysvěcen.

Ani dostavbou Svatovítské katedrály v roce 1929 nebylo toto dílo středověku zcela naplněno. Kromě vnitřního vybavení či úplné zvonové soustavy chyběly velké varhany, pro něž byl vybudován západní kůr pod rozetou. Nyní bylo rozhodnuto pořídit pro svatovítskou katedrálu varhany nové, které by zvukově zaplnily prostor celé dostavěné katedrály a svou kvalitou se staly nástrojem hodným prvního chrámu v naší zemi.

„Katedrála sv. Víta dosud není vybavena nástrojem, který by odpovídal jejímu významu v naší kultuře a zemi. Kvůli nejrůznějším politickým zvratům bylo nutné čekat,“ ¨řekl kardinál Dominik Duka, který je iniciátorem projektu. „Věřím, se společným úsilím se nám tento úkol podaří. Podílet se mohou všichni. Jednou pak budou moci říct svým dětem a vnukům, že i jejich rodina k výstavbě katedrály přispěla. Převážnou váhu financování však ponese církev a velké firmy, protože se jedná o částku v řádu desítek miliónů korun,“ vysvětlil pražský arcibiskup.   

Nový majestátní nástroj bude moci být v 21. století definitivní tečku za dostavbou katedrály. „Musíme mít na paměti, že nové varhany budou dlouhá léta naší vizitkou. Takový nástroj o nás řekne nejen to, jak daleko dospěl technický vývoj varhanářství ve světě, ale bude vypovídat i o velkorysosti našeho národa v jeho vztahu ke katedrále a Stvořiteli,” uvedl Josef Kšica, katedrální varhaník a ředitel svatovítského kůru.

Prvními dvěma miliony korun přispěla Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze a Arcibiskupství pražské. Na účtu jsou však již složeny sponzorské dary několika desítek dalších firem a jednotlivců.

Reklama

Výběr článků

Načítám