Hlavní obsah

Domažlické městské lesy chtějí vybudovat novou naučnou stezku

Novinky, Alena Lochmannová

Více než desetikilometrovou naučnou stezku V Zelenovském údolí chtějí vybudovat Domažlické městské lesy s. r. o. v okolí Zelenova u Domažlic.

Foto: Město Domažlice

Turistům a milovníkům přírody nabídne stezka hned 12 zastavení.

Článek

Její součástí budou interaktivní tabule, lavičky, altán, stojany na kola a počítá se i s využitím speciální mobilní aplikace. Turistům a milovníkům přírody nabídne 12 zastavení.

Naučná stezka bude začínat u cyklostezky na Havlovice a pokračovat bude lesem směrem na Zelenov kolem vrcholu Dmout. Návštěvníkům představí Zelenovské rybníky a okolní krásnou přírodu. Poznávat se budou houby, ptáci, lesní zvěř, dřeviny, ryby, vodní ptáci, květena nebo obojživelníci. Počítá se i s využíváním tzv. QR kódu pro speciální mobilní aplikaci.

Lesní komplex kolem vrcholu Dmout (vrch 603 m n. m.) má výměru 350 hektarů a spadá do Přírodního parku Zelenov, který byl v roce 1987 vyhlášen oblastí klidu.

Okolí Zelenovských rybníků je velmi oblíbenou a vyhledávanou lokalitou pro turisty i cyklisty. V tomto komplexu se také nachází výukové a rekreační centrum Zelenov, které slouží především k výuce lesní pedagogiky.

Originální bude naučná stezka zejména ve výběru obsahu interaktivních a informačních tabulí. „Veškeré živočichy, rostliny a houby jsme vybírali podle toho, s čím se zde skutečně lidé mohou setkat a na textech se podíleli naši lesníci, aby seděly na místní podmínky,” uvedl Josef Forst z Domažlických městských lesů.

Veřejnosti by se měla nová naučná stezka představit v září. Domažlické městské lesy mají nyní zpracovanou projektovou dokumentaci a podané žádosti o vyjádření k umístění staveb. Náklady by měly být pokryty z dotace ze Státního intervenčního fondu -  Program rozvoje venkova 2014 - 2025 opatření: M08 Investice do rozvoje lesních oblastí a zlepšování životaschopnosti lesů – podopatření 8.5.2. Neproduktivní investice v lesích.

V okolí Domažlic najdeme ještě například naučnou stezku Chodský květ, pro turisty je také zajímavá například sochařská stezka vedoucí na Baldov nebo Galerie při havlovické cyklostezce. Další netradiční naučnou stezku najdeme v arboretu u domažlické obchodní akademie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám