Hlavní obsah

Domažlice budou mít nové partnerské město – americké Two Rivers

Novinky, Alena Lochmannová

Vedení amerického města Two Rivers (Wisconsin, USA) zaslalo do Domažlic žádost o partnerství. Hlavním důvodem byl loňský počin vedení domažlické radnice, které udělilo čestné občanství třem americkým veteránům a in memoriam Mattu Konopovi, který pochází z nedaleké osady Stangelville.

Foto: Alena Lochmannová

Mnoho obyvatel Two Rivers má české kořeny a řada z nich pochází právě z Domažlicka.

Článek

Mnoho obyvatel Two Rivers má české kořeny a řada z nich pochází právě z Domažlicka. Domažličtí zastupitelé návrh o partnerství podpořili.

První obyvatelé Domažlicka přišli do Two Rivers v roce 1854. Byli to hlavně řemeslníci a zemědělci, kteří tam začínali úplně od začátku. Další vlna přišla v 60. letech. V okolí města žilo na začátku 20. století kolem 5400 Čechů.

V roce 1892 byl v osadě Stangelville, odkud pochází jeden z domažlických osvoboditelů Matt Konop (americký voják s českými předky, kteří do Americky odešli právě z Domažlic), byl dokonce postaven kostel sv. Vavřince. (Sv. Vavřinec je patronem chodského kraje.) V současné době tam žijí lidé, kteří mají české kořeny a na zahradách jejich domů dokonce vlají české vlajky.

„To, že budeme mít partnerské město z USA není u nás všední záležitost, ale není ani zcela unikátní. Najdeme v Čechách města, která mají partnerství s americkými městy s podobným osudem,” uvedl místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.

„Nevíme zatím přesně, jak bude spolupráce probíhat, ale jsem určitě pro. Vše odstartovalo loňské udělení čestných občanství, kterého si v Americe nesmírně váží. Každoročně k nám na oslavy osvobození přijíždí nejen veteráni samotní, ale také zástupci jejich rodin a to nás velmi těší. V letošním roce přiletí i zástupci právě města Two Rivers,” řekl starosta Domažlic Miroslav Mach.

Two Rivers leží na břehu Michiganského jezera a má 11 712 obyvatel. O podrobnostech bližší spolupráce a uzavření partnerství mezi Domažlicemi a městem Two Rivers nyní bude jednat Výbor pro spolupráci s partnerskými městy.

Dalšími partnerskými městy Domažlic jsou Furth im Wald (Německo), Ludres (Francie) a Furth bei Göttweig (Rakousko).

Reklama

Výběr článků

Načítám