Hlavní obsah

Dodržování pravidel silničního provozu je zárukou bezpečí a zdraví

Novinky, Stanislava Dvořáková

Pravidla silničního provozu platí stejnou mírou pro řidiče i pro chodce. Jsou-li účastníky děti, je třeba řady preventivních opatření, která zajišťuje zejména Policie České republiky.

Foto: PČR

Účinná prevence PČR dokonale napomáhá k bezpečnosti dětských chodců.

Článek

Začínající jarní prázdniny dávají dětem více volnosti bez patřičného dohledu. Aby tuto dobu i malé děti ve zdraví prožily, je třeba řady vžitých návyků v bezpečnosti silničního provozu, zejména při vstupu do vozovky.

Za tímto účelem Policejní prezidium ČR vyhlásilo od roku 2007 projekt, jak se bezpečně pohybovat v silničním provozu v roli chodce "Zebra se za tebe nerozhlédne". Protože nejohroženější skupinou jsou hravé děti, je třeba včas je vychovat k ukázněnosti a pozornosti při pohybu na dopravních komunikacích.

Toto se stalo cílem Policie ČR, která pořádá preventivní přednášky na základních školách navazující na aktuální roční období a s ním spojená úskalí a ve spolupráci s BESIPem Ministerstva dopravy ČR a Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR pak provádí kontroly přímo v terénu.

Dle sdělení policejní mluvčí Lenky Vilímkové bylo v roce 2019 v rámci této preventivní aktivity uskutečněno 21 přednášek na základních školách Orlickoústecka, Českotřebovska, Lanškrounska, Letohradska, Žamberecka a Choceňska. Hlídky Policie ČR se pak celoročně zaměřily po celém regionu na bezpečnost přecházení chodců, zejména v blízkosti škol a frekventovaných komunikací.

Účelem bylo osvojení malých dětí pravidel bezpečného přecházení vozovky. Jako spolehlivý návyk bylo vytvoření rozhlédnutí vlevo, vpravo, vlevo a rychlé přejití s kontrolou, že přijíždějící vozidlo opravdu zastavilo. Dále nutnost přecházet na přehledných místech, nejlépe na označených přechodech zebrou, respektovat signalizaci a svoji viditelnost reflexními prvky.

O účinnosti tohoto opatření svědčí, že v roce 2019 nedošlo na Orlickoústecku v případě dětí k žádné kolizi, i když došlo k dvaceti střetům dopravních prostředků s chodcem. Patnáct dopravních nehod zavinili řidiči motorových vozidel, u čtyřech byli viníky chodci a v jednom případě řidič nemotorového vozidla pod vlivem alkoholu (0,24 promile), kdy naštěstí ke zranění chodce nedošlo.

Pokud se týká následků střetu dopravních prostředků s chodcem, došlo ve dvou případech k úmrtí, ve třech k těžkému zranění a v deseti k lehkému zranění.

Ze smrtelných nehod byla jedna na silnici II/317 za obcí Dvořisko ve směru na Vysoké Mýto, kde chodkyně vedla jízdní kolo a vstoupila do jízdní dráhy nákladního vozidla. Druhá tragická nehoda byla za Vysokým Mýtem směrem na obec Vanice na silnici III/85711, kde šel chodec v tmavém oblečení bez reflexních prvků a v úseku mimo obec ho srazilo osobní auto.

Přímo na přechodu pro chodce došlo ke střetu s chodcem u dvou dopravních nehod. Jedna se stala na přechodu v Žamberku na silnici I/11 s těžkým zraněním chodce a druhá v České Třebové na silnici I/14 s lehkým zraněním chodce.

Poslední nehoda roku 2019 se stala 29. prosince ve Vysokém Mýtě, kde se střetlo osobní auto s chodcem na ulici Kpt. Poplera a chodec utrpěl lehké zranění.

U dospělých chodců zřejmě hlavní roli hraje zamyšlenost, roztržitost a spěch, dětské skotačení se zásluhou důsledné prevence podařilo vyčlenit mimo dopravní ruch.

Reklama

Výběr článků

Načítám