Hlavní obsah

Dobrušský pivovar po roce otevřel své brány

Novinky, Dana Ehlová

Sedm druhů piva a k tomu osm kapel - to bylo základní „menu“, které připravil na třetí srpnovou soboru Milan Vedra, majitel pivovaru v Dobrušce spolu se svým týmem spolupracovníků pro návštěvníky čtvrtého ročníku Dne otevřených dveří.

Foto: Dana Ehlová

Jakmile se otevřely brány pivovaru v Dobrušce, zaplnili nádvoří návštěvníci.

Článek

Už několik desítek minut před 13. hodinou připomínalo prostranství před branou pivovaru vchod do supermarketu před zahájením výprodeje značkového zboží. Desítky lidí zde totiž netrpělivě čekaly, až se brána pivovaru otevře a Den otevřených dveří začne.

Jakmile se tak stalo, zaplnili pivovarské nádvoří návštěvníci. V té chvíli se také začala dvanáctihodinová „šichta“ všem členům organizační týmu, který šlape jako dobře namazaný stroj. Stánků a píp a kuchařů je totiž tolik, že se fronty netvoří vůbec nikde a každé přání je téměř vzápětí splněno.

Mezi pivy, která se točila, nechyběly tradiční Dobrušská  11% a Rampušák 12% a to ve filtrované i nefiltrované verzi, polotmavý Muderlant (13%) a dokonce patnáctistupňový F.L.Věk. Speciálně uvařená třísladová třináctka s názvem 1320, evokujícím rok, kdy bylo městu Dobruška uděleno právo vařit pivo, se vyznačovala zajímavou hořkou chutí a výborně „pasovala“třeba k pivovarskému guláši s bramboráčky, ale i ke grilovanému hermelínu.   

Stejně bohatá jako nabídka piv byla nabídka hudební. Na dvou podiích se vystřídalo osm kapel (Horkýže slíže, Evelynne, Kabát revival, Čí je to vina, W-band, Valanka, Pel-Mel, Relax) s takřka multižánrovým repertoárem od dechovky, přes country po rock či metal a reakce publika na dění na podiu svědčily o tom, že se „hraje na správnou strunu“. Vždyť například královéhradečtí Kabát revival se loučili a přicházeli zpět zahrát úplně poslední „pecku“ několikrát.  

S velkým zájmem se opět setkaly exkurze jednotlivými provozy pivovaru, které v době od 13 do 18 začínaly každou celou hodinu a signalizovala je vždy spousta lidí před vstupem do budovy. Přestože letošní počasí připomíná spíše aprílové období a několikrát se z mraků na obloze valily na pivovarské nádvoří proudu vody, lesku to Dni otevřených dveří pivovaru v Dobrušce vůbec neubralo.  

A ještě něco na závěr: To, že také nikde neuvidíte pohozený kelímek či tácek i přesto, že pivovar navštíví několik tisícovek lidí, je jakýsi bonus a třešnička na dortu této výjimečné akce a jistě i pozvánka na další ročník.

Reklama

Výběr článků

Načítám