Hlavní obsah

Dobrušská střední škola hostila celostátní soutěž v programování SolidCAM

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Střední škole – Podorlickém vzdělávacím centru Dobruška se v úterý 23. února konalo celostátní kolo studentské soutěže v programování CNC strojů pomocí softwaru SolidCAM. Akci slavnostně zahájil starosta města Ing. Mgr. Petr Tojnar a ředitel školy Ing. Vladimír Voborník.

Foto: Jana Melicharová

Účastníci soutěže v programování SolidCAM

Článek

„Jedním z požadavků našeho průmyslu je výchova pracovníků do strojírenských oborů. Těch je v našem průmyslu povážlivý nedostatek. I když naše firmy mají dostatek zajímavých zakázek i ze zahraničí a nemají problém koupit nejmodernější CNC stroje, kvalifikované a zodpovědné pracovníky hledají se svíčkou v ruce,” posteskl si Ing. Ivan Cimr, jednatel firmy SolidVision, s. r. o., která je nejen firmou obchodní, ale dnes už také vyrábí výukové stroje pro technické školy.

„Proto pořádáme pro mladé nadějné studenty technických středních škol soutěže, ve kterých mohou ukázat svůj um a talent pro programování a pro porozumění novým technologiím, které současný svět přináší. A každý rok nám soutěž  opravdu odhalí několik velmi nadaných a talentovaných studentů, kterým pak pomáháme v jejich dalším profesním vývoji,” dodal Ing. Ivan Cimr.

A tak není divu, že se tato celonárodní studentská soutěž v programování pomocí programu  SolidCAM pravidelně koná právě ve SŠ-PVC Dobruška, neboť tato škola patří k průkopníkům v používání tohoto programu ve výuce a vychovává zdatné pracovníky v tolik potřebném strojírenství.  

Ing. Milena Vilímková, zástupkyně ředitele SŠ-PVC, doplnila: „Letošní ročník byl již 7. a účastnilo se ho 17 studentů středních průmyslových a technických škol z Rychnova nad Kněžnou, Hradce Králové, Vyškova, Hranic na Moravě, Brna a pořádající Dobrušky.“

A co je vlastně program SolidCAM? „Jedná se o software, pomocí kterého je možné vyhotovit program pro řízení CNC strojů, CNC stroje jsou počítačem řízené stroje. Program musí obsahovat zadání funkcí, které má stroj provést, jako je např. obrábění v přímé a obloukové dráze, rychloposuv atd.. Dále pak informace o souřadnicích v osách x, y, z, tedy v jakých rozměrech se má výrobek vyrábět, a podmínkách obrábění, kam patří velikost otáček nástroje, rychlost posuvu nástroje nebo použití chlazení kapalinou. Jinak program pro řízení CNC stroje lze napsat ručně v textovém editoru, pokud jde o jednoduché tvary dílů, nebo ho lze vytvořit právě v programu SolidCAM, který umožňuje již vytvoření kvalitního postupu obrábění i tvarově složitých dílů,” dodala Ing. M. Vilímková.

Závěrem už jenom Ing. Vilímková konstatovala, že jsou mnohdy práce studentů porovnávány s pracemi profesionálních konstruktérů a velmi často se stává, že jsou nápaditější a využívají nové progresivnější metody řešení.

Samotná soutěž pak končila vyhodnocením výsledků celodenní práce studentů. I zde pomáhaly nové moderní technologie, neboť firma SolidVision používá k hodnocení prací software, který vyčíslí  podle množství obrobené plochy, použití výrobních technologií, dodržení zadání a času, který studenti k vlastnímu zpracování úkolu potřebovali. Celkovým vítězem se stal Petr Moravec z VOŠ a SPŠ Rychnov nad Kněžnou, i když rozdíly mezi 1. až 6. místem byly tak malé, že je tvořily setiny milimetrů až milimetry obrobeného materiálu.

Ke klidnému a kvalitnímu průběhu celé soutěže pak přispěla i Střední škola a Základní škola Nové Město nad Metují, jejíž studenti oboru kuchař připravili pro všechny zúčastněné chutné občerstvení a se kterou již několik let SŠ – PVC Dobruška úspěšně spolupracuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám