Hlavní obsah

Dobrušská klasika představila svým příznivcům další hudební těleso

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada děkanského kostela sv. Václava v Dobrušce se v neděli 24. června proměnila v koncertní sál pod širým nebem.

Foto: Dana Ehlová

Jana Poláčková, členka Dobrušské klasiky, představuje soubor Tromboneto

Článek

Dobrušská klasika, spolek hudebních nadšenců, pozval totiž své příznivce na další zajímavý koncert. A hned na začátku je třeba připomenout, že vůbec nevadilo, když původně ohlášené Pardubické pozounéry nahradilo jiné žesťové kvarteto Tromboneto.

Tento soubor vznikl v únoru 2005 a spojili se v něm zkušení hudebníci - pedagogové Základní umělecké školy v Jeseníku s jejich bývalými žáky, v současné době studenty konzervatoře a akademie múzických umění. Za dobu své existence uspořádalo Tromboneto několik desítek celovečerních a promenádních koncertů, má za sebou už několik zahraničních turné.

I v Dobrušce tito hudebníci dokázali, že úspěchy sklízejí zcela právem. Vedle klasických skladeb, mezi nimiž nechyběla Humoreska, umožnili posluchačům nahlédnout do jazzu, ale také potěšili a překvapili Hey Jude od Beatles, melodiemi ze známých bondovek nebo muzikálu Stardust. Možná to byl záměr nebo úplná náhoda, když jednou z posledních skladeb v programu byla melodie Sir Duke, na českých podiích známá především díky Heleně Vondráčkové, slavící právě v tento den své jubileum.     

Po skončení vystoupení dostali posluchači navíc také zajímavé informace o tom, že není rozdíl mezi trombonem a pozounem - jen první název pochází z latiny, zatímco ten druhý z němčiny. V Dobrušce se hrálo na trombony snižcové, ale existují i trombony s mechanikou, ty ovšem nemají tak pěkný zvuk.   

Reklama

Výběr článků

Načítám