Hlavní obsah

Dobruška slaví 700 let. K jubileu si nadělila knihu František z Dobrušky o Radoslavu Brzobohatém

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostě frajer. Těmito dvěma vše vypovídajícími slovy uzavírá svoji vzpomínku na Radoslava Brzobohatého jeho syn Ondřej v knize, která ještě voní tiskařskou barvou a které dal autor Pavel Taussig název Radoslav Brzobohatý – František z Dobrušky.

Foto: město Dobruška (archiv)

Křest knihy Pavla Taussiga o Radoslavu Brzobohatém - František z Dobrušky - se uskuteční 14. června.

Článek

Textovou část publikace obohatila více než stovka civilních, rodinných i profesních fotografií, přibližujících výjimečnou osobnost v průběhu života, na divadelních prknech i ve filmových rolích.

Podtitul František z Dobrušky připomíná, že si představitel hlavní postavy slavného televizního seriálu F. L. Věk Dobrušku oblíbil a opakovaně ji navštívil - v roce 1972 byl přítomen otevření rodného domku F. V. Heka, o čtyři desítky let později obdržel zlatou medaili Za zásluhy o rozvoj Dobrušky. Škoda, že osobně nestačil převzít čestné občanství, o jehož udělení rozhodla rada města 12. září 2012, pouhých pár hodin předtím, než velká ikona naší kultury odešla do hereckého nebe.

Prvním čtenářům se kniha, vydaná u příležitosti 700 let od první písemné zmínky o Dobrušce, dostane do rukou v neděli 14. června vpodvečer, neboť v 18 hodin se uskuteční slavnostní křest, po němž bude následovat autogramiáda za přítomnosti Pavla Taussiga a dalších, díky kterým spatřila světlo světa – Jiřího Macha, Ondřeje G. Brzobohatého a Petra Vlčka.

Mezi hosty slavnostního večera nebude chybět herečka Marie Drahokoupilová, hercova partnerka z filmu Běž, ať ti neuteče, a Olga Vyleťalová, autorka dnes už legendárních filmových plakátů.

Radoslava Brzobohatého připomene také výstava v malém sále společenského centra sestavená z obrazových ukázek nové knihy a unikátních filmových archiválií.

Reklama

Výběr článků

Načítám