Hlavní obsah

Dobruška ožije velkým svátkem klasické hudby

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkým svátkem klasické hudby ožije v neděli 3. září Dobruška. Již tradiční Mezinárodní hudební festival F. L. Věka zahájí letos Pražský komorní orchestr s koncertním mistrem Leošem Čepickým a spolu s nimi se představí špičkový houslista Ivan Ženatý.

Foto: Ivan Ženatý (archiv)

Příznivci Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka se mohou těšit na vynikajícího houslistu Ivana Ženatého, který tuto přehlídku zahájí.

Článek

V neděli 3. září v 17 hodin tedy v kostele sv. Václava v Dobrušce odstartuje slavnostním zahajovacím koncertem sedmý ročník populárního festivalu, jehož součástí bude také udělení Ceny MHF F. L. Věka za přínos regionu v oblasti hudby.

Program zahajovacího koncertu

Na programu koncertu jsou díla dvou velikánů - Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena. Zatímco Mozart bude zastoupen Symfonií C dur č. 41  "Jupiter" K 551, od van Beethovena zazní Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 61.

Interpreti

Příznivci festivalu a krásné hudby se mohou těšit na vynikajícího houslistu Ivana Ženatého, který opakovaně hostuje se slavnými mezinárodními tělesy jako je BBC Symphony Orchestra London, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Berliner Symphoniker, Orchesta Nacional de Madrid, ale i předními českými orchestry jako je Česká filharmonie, FOK či Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Velkou pozornost vzbuzují také jeho sólové a komorní projekty (kompletní Bachovy sólové sonáty či Beethovenovy a Brahmsovy sonáty z posledních sezón). Svým mimořádně bohatým repertoárem, zahrnujícím přes padesát houslových koncertů, oslovuje široké publikum, aniž by na okamžik opustil svět klasické hudby. Od roku 2012 je profesorem Cleveland Institute of Music.

PKO - Pražský komorní orchestr patří mezi čtyři nejstarší komorní orchestry v Evropě. Vznikl v roce 1951 a jeho historie nebyla od té doby přerušena. Profiloval se jako orchestr tzv. mozartovského obsazení (34 hudebníků), který byl schopný hry bez dirigenta. V začátcích své existence se soustředil především na interpretaci starší české hudby, hudby klasicismu a raného romantismu. Za více než šedesát let své existence odehrál mnoho tisíc koncertů a s výjimkou Antarktidy účinkoval na všech kontinentech. Na koncertě v Dobrušce vystoupí bez dirigenta, jako koncertní mistr se představí Leoš Čepický, primárius Wihanova kvarteta a pedagog houslové hry na HAMU v Praze. 

Vstupenky, ABO vstupenky

Výměnu dárkové poukázky za ABO vstupenku lze provést v Informačním centru Dobruška nebo u pokladny před úvodním koncertem festivalu.

Prodej vstupenek byl zahájen na www.kupvstupenku.cz. Vstupenky lze zakoupit také v IC Dobruška a Nové Město nad Metují.

Reklama

Výběr článků

Načítám