Hlavní obsah

Dobruška obhájila titul Město pro byznys v Královéhradeckém kraji

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Radnice s podnikateli na jedné lodi. Není to utopie!" - to je motto letošního, již šestého ročníku srovnávací výzkumu Město pro byznys organizovaného týdeníkem Ekonom, který probíhá ve všech krajích České republiky i v hlavním městě Praze.

Foto: Město pro byznys (archiv)
Článek

Z informací organizátorů vyplývá, že tento výzkum již šestým rokem vyhodnocuje podnikatelské prostředí ve všech obcích s rozšířenou působností (ORP) v ČR a městských částech hlavního města a srovnává při tom mezi sebou 250 obcí a 22 městských částí Prahy za využití 42 kritérií rozdělených po 21 do dvou základních oblastí – podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy.

Mezi kritéria podnikatelského prostředí jsou zařazeny podíly podnikatelů nebo firem k počtu obyvatel, podíl středních a velkých firem v místním podnikatelském prostředí, ale také znečištěné ovzduší, počet lékařů, cena stavebních pozemků, cena bytů nebo například nezaměstnanost, a to vždy na celém území ORP. Přímo k hodnocenému městu se vztahuje třeba cena vodného a stočného nebo cena odvoz odpadu.

V přístupu veřejné správy daného města je hodnocena úspěšnost získávání dotací, kapitálové výdaje, podpora webových stránek, rozsah úředních hodin, počet strážníků, služby a otevřenost informačního centra, poplatky za stánky, předzahrádky, ze vstupného, ale také vstřícnost a ochota úředníků, jejich odborná kompetence a rychlost vyřizování agendy.

Místem vyhlášení výsledků za Královéhradecký kraj se 26. listopadu stalo Nové Adalbertinum v Hradci Králové a nejideálnějším místem pro podnikání z hlediska tohoto výzkumu je zde i v roce 2013 Dobruška. Obhájila tedy loňský krajský titul Město pro byznys, když v hodnocených oblastech nejvíce bodovala nejnižší dlouhodobou nezaměstnaností, dobrou finanční stabilitou, dostatečným rozsahem úředních hodin a také odbornými úředníky, kteří rychle vyřizují agendu. První místo získala v hodnocení jak podnikatelského prostředí, tak přístupu veřejné správy. Na druhém místě za Dobruškou se umístilo „sousední“ Nové Město nad Metují a třetí příčku obsadila Nová Paka, která zvítězila v roce 2011.

Součástí letošního projektu Město pro byznys je také Cena týdeníku Ekonom za přínosnou spolupráci s radnicí. Starostové všech hodnocených měst dostali možnost navrhnout firmy, které se mimo vlastní podnikatelskou činnost, věnují také jiným oblastem. V Královéhradeckém kraji získala ocenění akciová společnost JUTA ze Dvora Králové nad Labem, jež před dvěma lety založila firemní školku, do níž mohou umístit své děti i rodiče, kteří nejsou firemními zaměstnanci. JUTA ušetřila náklady samotnému městu i tím, že pro školku zrekonstruovala bývalou vilu továrníka Klazara.   

Celostátní finále projektu Město pro byznys proběhne 10. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám